Snadný domácí chléb s cuketou, slunečnicovými semínky, sýrem a bylinkami

domácí chlebadomácí chleba
23. únor 2016  Magda   Recepty  5503 zobrazení  595 slov

Už nás nebaví jíst v „gumové“ pečivo z obchodů. Proto jsme se rozhodli vytáhnout do boje a najít recepty na domácí pečivo. Jeden recept, který určitě stojí za vyzkoušení, nám poslala paní Marcela. Ještě jednou díky! Vyzkoušejte její verzi domácího chleba. Nás velmi mile překvapila vláčnost i chuť!

Na přípravu chleba budeme potřebovat:

Reklama

350 ml kefírového mléka, 400 g hladké mouky + na podsypání, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1 polévkovou lžíci (rovnou) krystalového cukru, 1 stroužek rozetřeného česneku, 30 g ovesných vloček, 25 g loupaných slunečnicových semínek na hrubo nasekaných, 50 g nastrouhaného sýra (parmazán či pecorino nebo gouda), 1 čajovou lžičku soli, 2 čajové lžičky sody bikarbony, 130 g mladé a tvrdé cukety, hrst nasekaných bylinek (plocholistá petržel, pažitka, rozmarýn)

Připravte si: plech, pečící papír a ruční hnětač na těsto

Postup:

Všechny uvedené suroviny si odvážíme, odměříme a připravíme. Cuketu neloupeme, nastrouháme ji nahrubo i se slupkou. Dáme ji na síto a necháme vypotit. Zbývající tekutinu vysajeme papírovou utěrkou nebo vymačkáme rukou. Troubu nastavíme na 200 °C. Do větší mísy prosijeme mouku společně se sodou bikarbonou. Přidáme sůl, cukr, ovesné vločky, nasekaná semínka slunečnice, nastrouhaný sýr, nasekané bylinky.

Směs důkladně promícháme, pokropíme olivovým olejem a nasypeme nastrouhanou cuketu. Do mísy se směsí na chleba postupně přiléváme kefírové mléko a ručním hnětačem hněteme těsto. Kdo nemá hnětač, použije měchačku, ruku nebo hnětač v robotu. Výsledkem by mělo být měkké těsto. Těsto v míse posypeme moukou, utvoříme z něj kouli a přeneseme ho na pomoučený vál.

Těsto na válu rozdělíme na dvě stejně velké části. Každou část ještě minimálně 2 minuty hněteme dlaní směrem od sebe, dokud nám nevznikne hladké těsto. Pomoučenýma rukama z každé části vyválíme pramen, asi 30 cm dlouhý. Prameny položíme na vál vedle sebe. Na levé straně prameny spojíme a spoj podsuneme pod těsto. Leváci samozřejmě začnou z pravé strany. Prameny obtočíme jeden přes druhý. Konce pramenů spojíme stiskem palce a ukazováku a podsuneme pod pletenec.

Upletený chléb přesuneme na pečící papír a s pečícím papírem na plech. Povrch chleba lehce posypte hladkou moukou. Plech vložíme doprostřed trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 35 – 40 minut, dokud nezíská krásnou chlebovou barvu a prostředek bude upečený (což zkontrolujeme zapíchnutou špejlí).

Máte vlastní recept na domácí pečivo? Podělte se s námi! Stačí napsat na facebook.Těšíme se.

A podívejte se také na náš recept na domácí housky od babičky!

K čerstvému domácímu pečivě se bude hodit domácí sýr, vyzkoušejte ho také.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře