Tchýně není vždy nejmilovanější osobou, ale zapékané kotlety umí nejlepší

zapékané kotlety, Zdroj: Archiv autorazapékané kotlety, Zdroj: Archiv autora
12. únor 2016  Magda   Recepty  2941 zobrazení  316 slov

O tchýních koluje mnoho vtipů a zábavných historek a ne vždy jsou tchýně nejmilovanější osobou z celé rodiny. Musíme ale objektivně uznat, že některé jejich kulinářské speciality jsou opravdu lahodné. Modelovým příkladem může být recept na zapékané vepřové kotlety od mojí tchýně, o který se s vámi chci podělit. Postup vaření není nikterak složitý, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Potřebujeme na 4 porce: 4 plátky vepřové kotlety s kostí, 1 vejce, 4 lžíce bramborového škrobu, 40 g uherského salámu, lžíci majoránky, 6 stroužků česneku, 100g sýru Gouda vcelku, sůl, pepř, olej

Reklama

 

 

Postup

Kotlety jemně naklepeme hřbetem pěsti a z obou stran osolíme a opepříme. Smícháním škrobu a vajíčka vytvoříme těstíčku, které můžeme jemně zředit i mlékem, pokud by bylo příliš husté. Nezapomeneme ani těstíčko osolit. Maso obalíme v těstíčku a vložíme na rozpálenou pánev. Z obou stran necháme na pánvi opéct dozlatova, cca 3 minuty z každé strany. Jednotlivé porce masa pak vložíme do zapékací mísy vedle sebe.

V menší misce si utřeme česnek se solí a majoránkou. Touto směsí potřeme každou porci masa. Do zapékací misky pak na maso rovnoměrně nastrouháme nahrubo uherský salám a sýr. Zapékací mísu přiklopíme a vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25 minut. Pak odklopíme vrchní část zapékací mísy a pečeme dalších 10 minut odkryté, aby sýr zezlátl. Osvědčenou přílohou pro nás k tomuto pokrmu je bramborová kaše. Ovšem hodí se i vařené brambory, pečené brambory nebo hranolky.

Já mám to štěstí, že moje tchýně je v pohodě. Jak se to u vás? Umí „ta vaše“ nějakou specialitu? Pochlubte se! Napište nám třeba na facebook. Budu se těšit, Petr.


Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 4.33 hvězdiček / Hodnoceno: 6x


Komentáře