Tradiční věnečky z odpalovaného těsta v netradičním provedení s lehkým krémem
16. únor 2016 Magda Recepty 8182 zobrazení 595 slovPři pohledu na dezerty z odpalovaného těsta i vás možná přepadá strach, že se jedná o něco moc složitého. V tomto případě je opak pravdou. Připravit odpalované těsto není žádná věda! Máme pro vás osvědčený recept na věnečky – nic klasičtějšího z odpalovaného těsta snad připravit nejde. Pusťte se do díla!
Množství je na cca 30 věnečků, záleží na tom, jak moc velké budete dělat.
K tomuto receptu je dobré mít doma robota nebo velmi silného muže, který dokáže těsto řádně prohníst.
Na odpalované těsto budeme potřebovat:
- 4 větší vejce (jejich váha by měla být cca 280 g)
- 120 g másla
- 250 ml vody
- 200 g hladké mouky
- špetku soli
Postup:
Nejdříve si vezmeme hrnec a nalijeme do něj vodu, přidáme máslo. Na mírném ohni zahříváme a počkáme, až se máslo rozpustí. Nyní přidáme mouku a rychle mícháme. Začne vznikat těsto, hotovo máme ve chvíli, kdy se těsto spojí a snadno se odděluje od stěn hrnce. Těsto odstavíme a necháme vychladnout. Jakmile je chladné, dáme těsto do robota a přidáme vejce se solí. Robot těsto prohněte – musí být vláčné.
V tuto chvíli si připravíme cukrářský sáček, naplníme ho těstem a na plech s pečícím papírem tvoříme kolečka. Je lepší dělat širší kolečka, aby se do věnečků vešlo více krému.
TIP: Na pečící papír si můžete udělat kolečka, aby měly věnečky perfektní tvar. My jsme použili kružítko :-).
Jakmile máme věnečky hotové, papír postříkáme několika kapkami vody (tento fígl známe od babičky). Nyní dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova. Doba pečení se odvíjí od velikosti košíčků, u nás to bylo cca 15 minut.
Po vyndání z trouby necháme věnečky vychladnout a připravíme si krém.
Na krém budeme potřebovat:
- 1 vanilkový pudink – můžete použít i kakaový, kokosový či zvolit jinou příchuť
- 280 ml mléka
- 80 g moučkového cukru
- 250 ml nejméně 33% šlehačky
Postup:
Nejdříve uvaříme pudink dle návodu na sáčku (jen s menším množstvím mléka), přidáme cukr a necháme vyhladnout. Mezitím si vyšleháme šlehačku a dáme ztuhnout do lednice. Vychladlý pudink smícháme se šlehačkou a krém je hotový.
Nyní už stačí věnečky rozkrojit, naplnit krémem a můžeme podávat. Před servírováním věnečky ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Pokud recept vyzkoušíte, dejte nám vědět – fotkou vašeho výtvoru se můžete pochlubit ostatním také u nás na profilu.
Autor: Magda
Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.
Hodnocení
Hodnocení: 3.71 hvězdiček / Hodnoceno: 7x