Udělejte si jednoduché dýňové noky. Jako hlavní jídlo nebo přílohu
17. říjen 2016 Eva Recepty 4546 zobrazení 504 slovK podzimu neodmyslitelně patří dýně. Pracuje se s ní skvěle. Asi že připomíná krvavé slunce. Tak její čas využijme. I když v chladu sklepa nebo spíže na vás počká.
Hodí se do polévky nebo omáčky, do placek, můžeme z ní upéci koláč nebo tyto noky, které lze použít jako běžná příloha na místě, kde bychom použili například bramborové knedlíky či klasické noky.
Ingredience:
- 1 dýně hokaido
- 3 brambory
- 3 žloutky
- Parmazán (nebo Gran padano)
- 100 g hladké mouky
- Sůl, pepř
- Chilli papričky
- Smetana
- Citronová šťáva
- Česnek
- Čerstvé bylinky
- Olivový olej
- 1 kelímek smetany
Postup:
Dýni omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semen a nezbavenou slupky nakrájíme na menší části a osolíme v olejem vylité nádobě. Troubu předehřejme na 200 stupňů a pečeme ji asi půl hodiny. Po vychladnutí polovinu dýně i se slupkou a se třemi uvařenými brambory nastrouháme najemno, přidáme tři žloutky, mouku, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Na pomoučněném povrchu, např. na čisté kuchyňské desce, z těsta uválíme váleček, ze kterého nožem nakrájíme noky, asi 4 cm dlouhé, a dáme je vařit do vroucí osolené vody. Mezitím si z druhé, oloupané části dýně připravíme omáčku. V hrnci opečeme cibuli dozlatova.
Na cibulový základ přidáme trochu česneku, kousky dýně, sůl, chilli papričku a opečeme. Zalijeme smetanou, přidáme čerstvé bylinky, trochu citronové šťávy a ručním mixérem umixujeme. Aby byla omáčka ještě jemnější, doporučuji ji propasírovat. V hlubším talíři noky zalijeme omáčkou a na závěr je posypeme hoblinkami parmazánu.Hodí se skvěle k dalším, jiným omáčkám.
Tip: Pokud nemůžete nebo nechcete jíst mléčné výrobky, nahraďte klasickou smetanu kokosovou nebo sojovou smetanou.
Vyzkoušejte i další recepty z dýně: krémová dýňová polévka, pečená dýně s kokosovou smetanou a dýňové pyré.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 3.5 hvězdiček / Hodnoceno: 4x