Upečte si báječný, trochu jíný švestkový koláč. A nebojte se ovonět ho rumem!
26. říjen 2016 Eva Recepty 3326 zobrazení 444 slovDostala jsem nádherné zralé švestky a přišla chut´na koláč. A já jsem si vzpomněla na tenhle obrácený švestkový koláč. „Fígl“ je v tom, že začneme švetkami, na ně vylijeme těsto a po upečení ho vyklopíme z formy.
Defacto ho můžeme upéci s jakýmkoliv ovocem. Skvěle se ke skořici a rumu hodí například jablka nebo hrušky.
Ingredience:
- 100 g másla
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce skořice
- špetka soli
- 80 g třtinového cukru
- 500 g švestek
- 2 vejce
- kelímek bílého jogurtu
- lžička citronové kůry
- lžička jedlé sody
- tuk k vymazání formy
- 200 g hladké mouky
- kokosové nebo sojové mléko (možno použít i mléko klasické)
Postup:
Polovinu změklého másla rozpustíme společně se skořicí, rumem, polovinou cukru a lžící medu v malém hrnci a směsí vylijeme vymazanou formu na koláč. Výborná je ta s odnímatelným okrajem. Na dno vyskládáme čtvrtky vypeckovaných švestek. Druhou část másla ušleháme se zbylým cukrem, vajíčky, jogurtem, moukou a nastrouhanou čerstvou citronovou kůrou. Pokud je těsto moc husté, naředíme směs trochou mléka.
Já použila kokosové, hodí se svojí vůní a chutí skvěle. Vhodné je i mandlové, ale můžeme použít jakékoliv, které máme po ruce. Směs vylijeme na švestky a pečeme asi 50 minut na 200 stupňů. Poté koláč vyklopíme spodní stranou nahoru. Tip: Koláč dozdobíme pár lžícemi jogurtu či zakysané smetany. Ideální je podávat ho ještě trochu teplý.
Vyzkoušejte i naše daší recepty na koláče:
jablkový koláč s mřížkou, ořechový koláč s meruňkami,
vlahý mrkvový koláč či borůvkový kynutý koláč.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 2x