Upečte si dýni, přidejte kokosovou smetanu a jemná chuť je na světě

Dýně, Zdroj: pixabay.comDýně, Zdroj: pixabay.com
12. září 2016  Eva   Recepty  3085 zobrazení  520 slov

K podzimu neodmyslitelně patří dýně, která se sklízí na jeho začátku. A to nejen kvůli Helloweenu. Čím dál tím oblíbenější dýně hokaido se totiž dá využít na stovky způsobů. Můžeme z ní uvařit polévku, usmažit placičky, upéci ji, zavařit, použít do koláče nebo z ní třeba udělat džem. Já jsem tentokrát dýni upekla a zjistila, že ji skvěle doplňuje kokosová smetana. A moje oblíbené chilli. Jako přílohu jsem zvolila bramborové pyré s pestem z medvědího česneku.

Kromě toho, že je všestranně využitelná v kuchyni, je také vitamínová bomba a obsahuje spoustu minerálních látek. Obsahuje vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Je močopudná a blahodárně působí na slinivku, žaludek, ledviny či pomáhá pánům při potížích s prostatou. Abychom ale nějaké účinky zaznamenali, samozřejmě nestačí zařadit ji do jídelníčku jednou za sezónu.

Reklama


Ingredience:


  • 1 střední dýně hokaido
  • 150 ml kokosové smetany (můžeme použít i normální smetanu)
  • Česneková sůl
  • Chilli
  • Čerstvé bylinky
  • Olivový olej
  • Brambory
  • 100 ml mléka
  • 10 listů medvědího česneku
  • Půl hrsti vlašských ořechů
  • 2 p. l. parmazánu
  • Stroužek česneku

dýně

Postup:

Dýni důkladně oloupeme, rozkrojíme, zbavíme semen a pokrájíme na vámi oblíbené tvary, já zvolila „měsíčky“. Oloupat ji můžete i nemusíte. Já ji neloupu, neboť pečením změkne, lépe drží tvar a se slupkou i dobře vypadá. Dno pečící nádoby pokapeme olivovým olejem, poklademe dýni a znovu ji pokapeme olivovým olejem. Osolíme ji, okořeníme a do předehřáté trouby dáme asi na 20 minut péci.  Po dvaceti minutách zalijeme dýni kokosovou smetanou, posypeme čerstvými  bylinkami  dle libosti a ještě asi patnáct minut dopečeme.

dýně hotová

Brambory uvaříme v osolené vodě, oloupeme a s trochou másla, soli a čerstvou majoránkou rozmixujeme na jemnou kaši. Pesto připravíme tak, že zmražené listy medvědího česneku (pokud nemáte zrovna čerstvý) spaříme a po  vychladnutí  rozmixujeme společně s vlašskými ořechy,  stroužkem česneku a 100 ml olivového oleje. To poklademe na ještě horkou kaši a vmícháme.

Tip: K pečené dýni se skvěle hodí například rýže či kuskus.

Vyzkoušejte i další recepty z dýně. Jednoduchá na přípravu je například dýňová polévka.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Komentáře