Využijme dary lesa! Houbová omáčka s domácím knedlíkem
3. srpen 2016 Eva Recepty 3332 zobrazení 419 slovV lese jsem pečená vařená a když je navíc léto a sezóna hub, klidně se tam i hodiny "griluji". Houby miluji na všechny způsoby. Tentokrát přišla chuť na houbovou omáčku. Zatím jediné houbové jídlo, které jsem letos zatím nedělala. Mám na mysli silnou trojku smaženice, řízky a omáčka. A ačkoliv nejsem zrovna „knedlíkový typ“, k houbovce si nějak nedokážu představit nic jiného...
Recept patří k těm, které zvládete rychle a užijete si dokonalou chuť.
Ingredience na omáčku:
- 100 g lesních hub
- 1 cibule
- 1 kelímek smetany
- hladká mouka
- ocet
- sůl, pepř
Na másle orestujeme cibuli, přidáme očištěné pokrájené houby, podlijeme dvěma hrnky vroucí vody a dusíme doměkka zhruba dvacet minut. Zahustíme smetanou důkladně rozmíchanou se třemi lžícemi hladké mouky, osolíme a opepříme. Hrnec odstavíme a přidáme dle chuti ocet. Já dávám zhruba jednu polévkovou lžíci a někdy omáčku i lehce dosladím lžičkou třtinového cukru.
Ingredience na knedlíky:
- 300 g hrubé mouky
- 150 ml vlažného mléka
- půl kostky droždí
- půl lžičky soli
- 1 vejce
Mouku, vejce a sůl smícháme a přilijeme vlažné mléko, ve kterém důkladně rozmícháme droždí. Vše důkladně promícháme. Můžeme použít mixér. Směs necháme zhruba hodinu kynout na teplém místě. Pak z těsta na omoučněném povrchu vytvoříme dva válečky ve tvaru větších šišek a ještě chvíli je necháme dokynout, asi deset minut. Vaříme v osolené vodě zhruba patnáct minut. Knedlíky krájíme ještě vlažné nití.
Máte rádi houby? Vyzkoušejte našich 5 labužnických houbových receptů.
Líbily se Vám recepty?
Potěší nás, pokud je podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo je někomu pošlete e-mailem. Nebo o nich prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 3.4 hvězdiček / Hodnoceno: 5x