Změna je život! Místo jablečného závinu zkuste francouzský koláč clafoutis
22. srpen 2016 Eva Recepty 9566 zobrazení 347 slovClafoutis (čteme zhruba klafoty) je francouzský koláč podobný naší bublanině. Běžně se dělá s třešněmi nebo třeba s hroznovým vínem. Mě zaujala kombinace jablek, skořice a rumu. To nemohlo dopadnout špatně... Žádná kypřidla, dokonce i sojové mléko, namísto kravského, na chuti a vlahosti nic nezkazilo.
Tip: Koláč bude skvěle chutnat s použitím mandlového mléka.
Ingredience:
- 500 g jablek
- 50 g másla
- hrnek cukru
- hrnek hladké mouky
- hrnek sojového nebo jiného mléka
- 1 p. l. skořice
- 3 vejce
- 100 ml rumu
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Omytá jablka, nakrájená na zhruba půlcentimetrové měsíčky, pečeme asi 15 minut na másle v hlubší pánvi. Pánev sundáme z plamene a k jablkům přidáme rum, skořici a cukr. Promícháme a asi půl hodiny macerujeme (tedy necháme naložené, aby se chutě spojily). Mezitím si v míse, nejlépe elektrickým šlehačem (ale není nutné) připravíme z vajec, mouky, mléka, vanilkového cukru, špetky soli a šťávy z macerování těsto. Formu na pečení vymažeme máslem a dno pokryjeme asi polovinou macerovaných jablek. Zalijeme těstem a poklademe zbylou část jablek. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme dozlatova asi 40 minut. Moučník podáváme teplý, posypaný moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte i další báječné koláče: rychlý jahodový koláč, vlahý mrkvový koláč či božský borůvkový koláč.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 3.31 hvězdiček / Hodnoceno: 13x