Znáte seitan? Skvěle si rozumí se zeleninou a smetanou!

Seitan, Zdroj: Archiv autoraSeitan, Zdroj: Archiv autora
3. říjen 2016  Eva   Recepty  4610 zobrazení  210 slov

Seitan je pšeničný lepek, cenná rostlinná bílkovina. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný. Pochopitelně s výjimkou osob na alergických na lepek. Vyrábí se z vody a mouky, přičemž je důležité, aby se finální výrobek povařil v silném zeleninovém vývaru nebo sojové či sezamové omáčce. Samotný seitan totiž nemá nijak výraznou chuť. Používá se podobně jako sojové maso či tofu. Hodí se do špízů, omáček, guláše, dá se marinovat nebo se hodí na nudličky do „číny“.

Jeho výroba není složitá, ale vyžaduje jistou zručnost, proto ho po jednom velmi nepovedeném pokusu raději kupuji v obchodech se zdravou výživou. Je to vlastně polotovar, který nevyžaduje žádnou speciální přípravu a je určený k přímé přípravě pokrmu.

Reklama


Ingredience:

  • 1 balení seitanu
  • 6 cherry rajčat
  • 1 cibule
  • Bylinky
  • Smetana
  • Rýže
  • Sůl

Postup:

Cibuli na pánvi opečeme dozlatova, přidáme kousky rajčat, seitanu, bylinky a sůl. Asi deset minut dusíme a zalijeme smetanou. Promícháme a podáváme s rýží či kuskusem apod.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 3.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře