Zpříjemněte si chladné dny jemným, ale pikantním curry

Curry, Zdroj:Archiv autoraCurry, Zdroj:Archiv autora
7. říjen 2016  Eva   Recepty  2315 zobrazení  343 slov

Nesjpíš málokdo z nás nezná koření curry, česky kari. Víte ale, že původní název patřil indickému pokrmu? A až během koloniální nadvlády tak začali Britové označovat koření, kterému ale Indové nadále říkají masála a název kari používají jen pro pokrm?

Kari je označení pro jídlo podobné ragú. Jde o kusy ryb, masa a zeleniny v jemné omáčce s použitím koření jako je kurkuma, pepř, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát či skořice. Na omáčku se používá smetana, často kokosová.

Reklama


Ingredience:

  • 200 ml kokosové nebo klasické smetany
  • Půlka cukety
  • Pár růžiček květáku či brokolice
  • 1 mrkev
  • Trochu čerstvé chilli papričky
  • Rýže
  • 1 p. l. sezamového oleje (není nutné)
  • 1 p. l. másla
  • Trochu kari pasty či koření dle chuti
  • Sůl
  • 1 p. l. třtinového cukru či medu

Postup:

Na pánvi rozehřejeme lžíci másla, přidáme kousky zeleniny dle libosti či obsahu ledničky, chvíli orestujeme, přidáme cukr či med, sůl, trochu kari pasty, koření a podlijeme trochou vroucí vody. Asi 10 minut dusíme a na závěr přilijeme klasickou či kokosovou smetanu. Vše promícháme a podáváme s rýží, skvěle se hodí například jasmínová. Tip: Nejsem zrovna masový typ, ale do kari se skvěle hodí kuřecí či jiné kousky oblíbeného masa, které nejprve orestujeme na másle a dále postupujeme dle receptu. Maso můžeme nahradit seitanem.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 3.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře