Zpříjemněte si chladné dny jemným, ale pikantním curry
7. říjen 2016 Eva Recepty 2315 zobrazení 343 slovNesjpíš málokdo z nás nezná koření curry, česky kari. Víte ale, že původní název patřil indickému pokrmu? A až během koloniální nadvlády tak začali Britové označovat koření, kterému ale Indové nadále říkají masála a název kari používají jen pro pokrm?
Kari je označení pro jídlo podobné ragú. Jde o kusy ryb, masa a zeleniny v jemné omáčce s použitím koření jako je kurkuma, pepř, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát či skořice. Na omáčku se používá smetana, často kokosová.
Ingredience:
- 200 ml kokosové nebo klasické smetany
- Půlka cukety
- Pár růžiček květáku či brokolice
- 1 mrkev
- Trochu čerstvé chilli papričky
- Rýže
- 1 p. l. sezamového oleje (není nutné)
- 1 p. l. másla
- Trochu kari pasty či koření dle chuti
- Sůl
- 1 p. l. třtinového cukru či medu
Postup:
Na pánvi rozehřejeme lžíci másla, přidáme kousky zeleniny dle libosti či obsahu ledničky, chvíli orestujeme, přidáme cukr či med, sůl, trochu kari pasty, koření a podlijeme trochou vroucí vody. Asi 10 minut dusíme a na závěr přilijeme klasickou či kokosovou smetanu. Vše promícháme a podáváme s rýží, skvěle se hodí například jasmínová. Tip: Nejsem zrovna masový typ, ale do kari se skvěle hodí kuřecí či jiné kousky oblíbeného masa, které nejprve orestujeme na másle a dále postupujeme dle receptu. Maso můžeme nahradit seitanem.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 3.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x