Jak nabrousit kuchyňský nůž, aby byl opět jako břitva?
16. duben 2016 Petr Zápisník 5386 zobrazení 513 slovNože – nejčastěji využívané kuchyňské nářadí. Na jejich kvalitě a ostrosti závisí nejen doba přípravy pokrmů, ale celá efektivita práce. Pokud nůž není ostrý, bude se s ním špatně pracovat a vaření už nebude zábavou, ale spíše utrpením. Jak doma nabrousit kuchyňské nože, aby byly ostré a dobře se nám s nimi pracovalo?
Už na kuchařské škole nám mistr říkal, že více říznutí se stane tupým nožem než ostrým. Jak je to možné? Ostré nože lépe drží v řezu, na krájení není potřeba tolik síly a hrozí menší riziko vyklouznutí nože z řezu. S tupými noži je zapotřebí vynaložit více úsilí, při kterém hrozí větší pravděpodobnost říznutí. Ačkoliv následky říznutí s ostrým nožem jsou vždy větší, ale to už sem nepatří. Zpátky k broušení.
Základ je ocílka
Součástí výbavy každé kuchyně by měla být ocílka. Tedy pokud nemáte všechny nože keramické, které se nebrousí. Řeč je výhradně o ocelových nožích. Ocílka slouží k pravidelnému broušení a přibrušování. Jen lehkému. Pokud máte nože tupé, zde moc nepomůže. A jak s ní manipulovat? Základem je držet čepel nože oproti ocílce ve sklonu 45 stupňů a táhlými pohyby přejíždět po ploše ocílky celým ostřím. Pravidelně střídáme strany.
Broušení na brusném kameni
Broušením na brusném kameni se dá znovu dosáhnout dokonalého nabroušení i u nožů, které se více otupily. Pozor – každý druh oceli vyžaduje odlišný druh kamene. Zejména nože z japonské oceli vyžadují speciální brusný kámen. A jaké jsou zásady broušení na brusném kameni? Kámen by měl být navlhčený – vždy. Položíme jej na rovnou a nesmekavou plochu a připravíme si nůž. Nožem plynulými tahy nožem jezdíme směrem od sebe po ploše kamene. U celé plochy ostří je třeba držet stejný úhel. Ten je nejprve větší a postupně snižujeme. Na brusném kameni se nejprve nabrousí jedna strana, až poté druhá.
Přemýšlíte nad nákupem elektrického brousku nebo jiné moderní pomůcky na broušení nožů? Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že mnohem lepších výsledků dosáhnete při broušení na brusném kameni. Jen je zapotřebí trochu citu, přesnosti a cviku. Samozřejmě, že elektrické brousky nůž nabrousí, ale pro dokonalý výsledek byste do nich museli investovat alespoň 6 000Kč.
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Petr
Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.
Hodnocení
Hodnocení: 2.5 hvězdiček / Hodnoceno: 4x