Dozrává král vitamínu C šípek: Připravte si z něj čaj „naruby“, 1+1+3 šípkové víno a delikatesní marmeládu!

šípek, Zdroj: Archiv autorašípek, Zdroj: Archiv autora
16. září 2016  Karolína   Chutě a vůně  3251 zobrazení  989 slov

Šípek dozrává právě nyní. Tato nenápadná rostlinka, která je jednou z nejtypičtějších pro ČR, v sobě ukrývá obrovskou sílu. Nepropásněte čas, kdy si můžete plody šípku nasbírat a plně je využít ve vlastní prospěch. Máme pro vás návod, jak si vyrobit šípkové víno, marmeládu a dáme tip na osvědčenou kombinaci s bylinkami pro lahodný čaj.

Někteří kořenáři zastávají názor, že je plody nejlepší sbírat až ve chvíli, kdy projdou mrazem. Říká se, že takový šípek má v sobě největší množství cenných látek a také nejlépe chutná. Něco na tom zřejmě bude, ovšem radno se tím striktně řídit. „Staré“, příliš měkké šípky mají nižší obsah vitamínu C. Abychom mohli využít sílu šípku naplno, je třeba sbírat zralé plody – tj. ty, které jsou na omak měkké. U sbírání po prvních mrazících hrozí, že budou plody nahnilé či jinak narušené.

Reklama

 

Šípky obsahují až 9x více vitamínu C než citrony!

Plody jsou krásné na pohled a super užitečné pro lidský organismus. Ve velkém množství obsahují vitamín C, je to až 450 mg v 100 g. Když uvážíme, že ve 100 g citronu se nachází „pouze“ 53 mg tohoto vitamínu, i vaše volba musí být jasná! Ve stejném množství cca 450 mg /100 g je zastoupen i draslík, prvek tolik důležitý pro stabilní chod lidského organismu. Dále obsahuje sodík, železo, hořčík a vápník. Je zdrojem vlákniny, obsahuje i menší množství bílkovin a hojivé slizové látky.

Díky kombinaci a vysoké koncentraci látek pomáhá šípek při celé řadě nemocí. Perfektním pomocníkem je při nemocech močového systému. Je prospěšný pro silný imunitní systém a zdravé cévy. Od dávných časů se používá hlavně při nachlazení, mírní kašel, snižuje horečku. Dokáže pomoci při bolestech břicha, protože celkově uklidňuje trávicí systém. Doporučuje se osobám trpícím problémy se žlučníkem, pomáhá také při problémech s dásněmi.

Šípkový čaj – pozor, nevařit!

Jak známo, většina cenných látek se z potravin vytratí, když projdou tepelnou úpravou. Když si připravujeme šípkový čaj, je lepší postupovat obráceně. Tj. do konvice nasypeme šípek a další bylinky a necháme cca 12 hodit macerovat. Poté zahřejeme, aby se dal čaj pít. Nesmí projít varem. Přecedíme a můžeme pít.

šípek čaj

Nejlepší šípkový čaj – šípek si perfektně rozumí se sušenými jablky, lipovým květem, bezinkami a meduňkou. Smícháme je v poměru, jaký nám nejvíce vyhovuje. Vždy je třeba počítat s cca 1 polévkovou lžící sušeného šípku na 2, 5 dcl vody.

1+1+3 aneb nejednodušší šípkové víno

Šípkové víno si zamilujete, je totiž trpce sladké, vlastně jako život. Jeho příprava je velice jednoduchá. Mám pro vás recept, který používal můj děda. Je to extrémně jednoduché přitom chuťově vynikající.

Ingredience:

  • 1 kg šípkových plodů
  • 1kg krystalového cukru
  • 3 l vody

šípkové víno

Postup:

Víno musíme připravovat z očištěných plodů. Nejdříve je omyjeme, poté rozřízneme, odstraníme „bubáka“. Plody naskládáme do čistého demižonu, stačí i jakákoliv jiná nádoba, která se dá uzavřít. Připravíme si cukrový nálev – svaříme cukr s vodou, dokud se nerozpustí. Nálev necháme vychladnout, poté nalijeme na šípky. Láhev uzavřeme (nezapomeneme upevnit tzv. „bublátko“, aby mohl unikat vzduch), uložíme na teplé, stinné místo. Plody začnou klesat, jsou li-li na dně všechny (trvá to cca 7 týdnů), víno slijeme do lahví. Uložíme do chladu, počkáme ještě 14 dní a můžeme si první lahvinku otevřít.

Lahodná šípková marmeláda

Sladká a přitom tolik zdravá je šípková marmeláda. Pokud ji budeme dávat dětem na snídani, konečně přestaneme mít výčitky, že snídají sladké. S každým kousnutím se do jejich těla dostane řada prospěšných látek. Její příprava je trochu pracnější kvůli pasírování, rozhodně ale stojí za to!

Ingredience:

  • 1 kg šípků
  • 500 g třtinového cukru
  • Špetka drceného hřebíčku

šípková marmeláda

Postup:

Šípky očistíme, rozkrojíme na půlky a cca 40 minut vaříme ve vodě, dokud nejsou měkké. Směs propasírujeme, přidáme hřebíček a cukr. Opět přivedeme k varu a svaříme, dokud nevznikne hustá marmeláda. Ještě horkou směs naléváme do sklenic, uzavřeme je a obrátíme dnem vzhůru.

TIP: Šípková marmeláda je skvělá na promazávání lineckého cukroví.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 10x


Komentáře