3 zaručené recepty na domácí nakládané okurky

nakládané okurky, Zdroj: pixabay.comnakládané okurky, Zdroj: pixabay.com
5. srpen 2016  Karolína   Jak vyrobit?  1590 zobrazení  631 slov

Nakládané okurky patří mezi typickou českou pochutinu k jídlu. Ze sterilované zeleniny jsou okurky nejoblíbenější. A právě nyní je okurková sezona v plném proudu. Připravte si i vy zásoby na celý rok dopředu. Přinášíme vám 3 zaručené recepty, jak okurky zavařovat.

První recept máme od babičky. Jedná se o klasický jednoduchý nálev. Druhý recept je na klasické znojemské okurky. Třetím receptem jsou populární rychlokvašky. Jaké si připravíte vy?

Reklama


Okurky podle babičky

Ingredience:

  • 1 l vody
  • 2 dcl octa
  • 6 lžic cukru
  • 1 lžíce soli
  • 1 sáček na zavařování Deko
  • 1 cibule
  • 1 hrst kopru

 

 

od babičky

Postup:

Do většího hrnce nalijeme vodu, do které přidáme 1 sáček sterilovacího prášku Deko. Cukr, ocet a sůl. Babiččin osvědčený poměr je cukr:ocet – 2:1. Vždy 2 lžíce cukru na 1 lžíci octa. Vodu nemusíme přivést k varu, ale ohříváme pouze do bodu, kdy se rozpustí všechen cukr. Do zavařovacích sklenic dáme na hrubší kousky nakrájenou cibuli a kousek nasekaného kopru. Pak naskládáme okurky a opět navrch cibuli s koprem. Vše zalijeme nálevem a necháme sterilovat 20 minut při 75°C.

Typické znojemské okurky

Ingredience:

  • 1 l vody
  • 2 dcl octa
  • 6 lžic cukru
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce hořčičných semínek
  • nové koření
  • celý pepř
  • bobkový list

znojemské

Postup:

Lák na okurky připravíme stejně, jako v případě babiččina receptu. Jen místo cibule a kopru plníme sklenice jinými ingrediencemi. Před okurkami dáme do sklenice několik hořčičných semínek, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list. Právě tyto ingredience dodávají pravou chuť typických znojemských okurek. Opět sterilujeme 20 minut při 75°C.

Rychlokvašky – kvašené okurky

  • 1l vody
  • 1,5 lžíce soli
  • kopr
  • vinné listy

rychlo kvašáky

Postup:

Na rychlokvašky jsou ideální velké, klidně i přerostlé okurky, které je zapotřebí na několika místech propíchat vidličkou. Pak se naskládají do nádoby, prokládají se koprem a vinnými listy. Jako zálivka slouží jen silný solný roztok. Do 1 litru horké převařené vody necháme rozpustit 1,5 lžíce soli a promícháme. Zalijeme okurky, které odložíme na teplé místo. Sbíráme tvořící se pěnu.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře