Domácí paštika z králičích jater pečená ve formičkách na muffiny

domácí paštika, Zdroj: Archiv autoradomácí paštika, Zdroj: Archiv autora
2. březen 2016  Petr   Jak vyrobit?  3600 zobrazení  457 slov

Domácí paštika je kuchařským uměním, ze kterého má mnoho amatérských i profesionálních kuchařů strach. Odhadnout správnou konzistenci paštiky, správně jí tepelně upravit a dobře ochutit nemusí být snadné. Ovšem o naší paštice to neplatí! Naučte se snadno vytvořit lahodnou domácí paštiku!

Tepelná úprava paštik může být různá. Pro některé druhy stačí jen maso společně s vnitřnostmi opéct na pánvi, pak jen ingredience smíchat a nechat ztuhnout. My si ale paštiku připravíme jinak. Nejprve smícháme ingredience a pak dáme tepelně upravit.

Reklama


Ingredience:

  • 400g králičích jater
  • 100g vepřového masa (plec)
  • 2 cibule
  • ½ hrsti sušených hříbků
  • 3 stroužky česneku
  • 2 žloutky
  • 100ml zeleninového vývaru
  • 50g slaniny
  • Koření: sůl, pepř, tymián, oregano, kmín, majoránka

Postup:

Nejdříve si játra a maso zbavíme blan a vložíme je do mixéru. Do mixéru dáme také 1 oloupanou cibuli a 3 oloupané stroužky česneku. Vše umixujeme na jemnou kaši a dáme do misky. Na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu, když pustí sádlo, přidáme najemno nakrájenou cibulku a namočené kousky sušených hub. Společně restujeme 2 minuty a pak necháme vychladnout. Směs jater a masa osolíme a opepříme. V hmoždíři si mezitím rozdrtíme směs majoránky, tymiánu, oregana a kmínu. Pak vše přidáme do směsi. Nakonec přidáme i vychladnutou vložku z pánve a vše společně promícháme a zjemníme vývarem.

Paštiku je třeba v syrovém stavu dochutit víc intenzivně. Po upečení a vychladnutí bude její chuť mnohem jemnější.

Do misky přidáme 2 žloutky, opět důkladně promícháme a můžeme plnit do forem. Ideální velikostí jsou formy na muffiny – keramické i silikonové. Každou formu důkladně vymažeme špekem a plníme paštikovou směsí. Ne až k hornímu okraji, protože formu budeme přikrývat alobalem, na který by se paštika mohla přichytit.

Paštiku pečeme ve vodní lázni v troubě předehřáté na 150 stupňů. Pečeme hodinu a pak necháme vychladnout.

K této paštice se skvěle hodí kompotované brusinky nebo marmeláda z borůvek a obecně lesních plodů. Chuť bylinek v paštice a nasládlá chuť lesních plodů se skvěle doplňují.

Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 4.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře