Jak připravit ty nejlepší domácí škvarky? Fígl je v mléce!

domácí škvarky, Zdroj: Archiv autoradomácí škvarky, Zdroj: Archiv autora
30. březen 2016  Petr   Jak vyrobit?  9879 zobrazení  413 slov

Škvarky jsou typickou českou pochutinou, kterou si vychutnáváme při posezení u vína i piva, na chlebu se solí ke svačině i volně v misce místo buráků u televize. Myslíme si, že koupit kvalitní škvarky v obchodě nebo v řeznictví je stále těžší. Sami jsme prošli několik řeznictví a s kvalitou škvarků jsme nebyli spokojeni. Jste na tom stejně? Naučte se, jak si doma udělat super škvarky. Není to nic složitého!

Byli jsme překvapeni, jak se od sebe škvarky jednotlivých prodejců liší. Některé byly velké přibližně 3x3cm a byly naprosto gumové. Jiné by zase skoro prošly cedníkem, jak byly malé a tak je prodejci rovnou dali do vaničky se sádlem. Všechny druhy, které jsme viděli, postrádaly typickou zlatou barvu, která by přímo lákala k nakousnutí. Jak si připravit vynikající škvarky vlastními silami?

Reklama

Co je potřeba pro výrobu škvarků?

Jediné, co je zapotřebí pro výrobu domácích škvarků, je dostatek vepřového bůčku a špeku (2 kg), velký hrnec, 100 ml vody, 100ml mléka, sůl a velký hrnec. A také dostatek času a trpělivosti, protože škvaření je dlouhý proces.

 

Jak postupovat?

Vepřový bůček a špek nakrájíme na stejné kousky. Jako ideální velikost doporučujeme kostky 1x1 cm. Po vyškvaření budou přibližně poloviční. Do hrnce nalijeme 100 ml vody, přidáme škvarky a pomalu zahříváme. Po chvíli se voda vypaří a sádlo se začne škvařit. Na mírném ohni necháme kostky škvařit přibližně 1 hodinu a pravidelně mícháme. Když škvarky zezlátnou, slijeme přes cedník rozpuštěné sádlo do sklenic s víkem. Škvarky ale ještě vrátíme do hrnce zpátky na plotnu a zalijeme mlékem.

Právě mléko dodá jednotlivým kostkám krásnou krustu a barvu. Důkladně promícháme, počkáme, až se mléko vypaří a vyndáme škvarky z hrnce. Posypeme solí, necháme vychladnout a můžeme konzumovat.

Z takto připravených domácích škvarků se dá připravit škvarková pomazánka nebo škvarkové placky.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 3.33 hvězdiček / Hodnoceno: 6x


Komentáře