Nemůžete sehnat dobrý burčák? Udělejte si vlastní!

víno, Zdroj:pixabay.comvíno, Zdroj:pixabay.com
28. září 2016  Petr   Jak vyrobit?  1045 zobrazení  425 slov

Těšíte se každoročně na období od srpna do listopadu, kdy se kromě nabídky klasických vín objevuje i burčák? Burčák je specialita českých vinařů. V cizině si na něj moc nepotrpí, my ho milujeme.

Bohužel jak roste obliba burčáku, je zapotřebí ho vyrábět ve stále větším množství. A to mnohdy ubírá na kvalitě, protože do šťávy z vinných hroznů se přidávají i jiné šťávy, hlavně z jablek. Narazit na poctivý burčák, který by nebyl cítit jako jablečný džus je stále těžší. Milujete burčák a máte vlastní vinnou révu nebo dokonce malý vinohrad? Neváhejte a udělejte si vlastní. Není to nic složitého.

Reklama


Jak na to:

  1. Otrháme zralé hrozny do kbelíku nebo sudu,
  2. Hrozny opláchneme a odstraníme od případných lístků,
  3. Pomocí tyče nebo lisu vymačkáme z hroznů šťávu,
  4. Slijeme přes cedník do demižonu,
  5. Necháme přes noc uležet v chladu,
  6. Trubičkou přesajeme čirou tekutinu do druhého demižonu, bez usazené sedliny,
  7. Necháme týden kvasit,
  8. Koštujeme.

domácí burčák

Čím déle necháte burčák kvasit, tím více v něm bude alkoholu. Ideální obsah alkoholu je 3-5%, což získáme za 1 týden. Rychlost kvašení je závislá i na teplotě v místě, kde je uložen. Ideální je pokojová teplota do 20°C. Když necháte burčák kvasit déle, bude se sice zvyšovat obsah alkoholu, ale zároveň se bude kazit jeho chuť. Nic se nemá přehánět.

Na výrobu burčáku se nejlépe hodí hrozny s obsahem cukru 22 stupňů normalizovaného moštoměru. Pokud této hodnoty vaše hrozny nedosahují, stačí burčák dosladit cukrem.

A pozor. S burčákem si nikdy neťukáme. Podle pověry by totiž okamžitě přestal kvasit. Takže jen nalít a koštovat.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Komentáře