Recept na domácí kečup – je výborný třeba ke grilovanému masu i na těstoviny

Domácí kečup, Zdroj: Archiv autoraDomácí kečup, Zdroj: Archiv autora
21. duben 2016  Karolína   Jak vyrobit?  3350 zobrazení  439 slov

Patříte také mezi milovníky kečupu, ale trápí vás, že chuť kupovaných kečupů je nevýrazná, konzistence spíše vodová a vůně nasáklá chemickými přísadami? Zapomeňte na něj a udělejte si vlastní domácí kečup. Není to zase taková věda.

Vaření domácího kečupu je sice pracnější, než když jdete do obchodu a vyberete si lahev, ale výsledek je nesrovnatelný. Náš kečup je zcela bez chemických přísad, s výraznou chutí a vůní kvalitních rajčat.

Reklama


Ingredience:

  • 3 kg vyzrálých rajčat
  • 0,5 kg jablek
  • 1 velká cibule
  • 140g cukru
  • 2 dcl 8% octa
  • 2 hřebíčky
  • špetka skořice
  • 10 kuliček pepře
  • 7 kuliček nového koření
  • 1-2 lžíce soli
  • 0,5 dcl  červeného vína,  nebo vody

Postup:

Nejprve si spaříme rajčata na 1 minutu v horké vodě, zchladíme a oloupeme je. Oloupeme také cibuli a jablka a z jablek odstraníme jádřinec. Rajčata, jablka a cibuli nakrájíme na menší kousky, podlijeme červeným vínem nebo vodou a dáme vařit. Ochutíme solí, pepřem, hřebíčkem a skořicí a vaříme doměkka. Hřebíček, skořici a pepř vaříme ideálně v plátěném sítku, aby se daly lépe vybrat. Směs necháme vychladnout, vyjmeme sítko s kořením, rozmixujeme tyčovým mixérem a ještě propasírujeme přes cedník. Znovu dáme do hrnce a přivedeme k varu. Pak směs ochutíme octem a cukrem a necháme svařit do požadované hustoty. Ideálně 10-15 minut.

Pak směs nalijeme do zavařovacích sklenic a sterilujeme. V menších skleničkách sterilujeme 20 minut při teplotě vody 85°C.

TIP:

  1. Hledáte další možnosti, jak si zpestřit chuť grilovaných pochoutek? Vyzkoušejte například domácí kvašenou zeleninu. Je super!
  2. Pokud máte rádi ostřejší chutě, přidejte do kečupu ještě špetku chilli.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře