Zdraví a výtečná chuť bezinek pro dospělé i děti – udělejte si domácí bezinkový likér a sirup!

bezinky, Zdroj: pixabay.combezinky, Zdroj: pixabay.com
30. srpen 2016  Karolína   Jak vyrobit?  2768 zobrazení  455 slov

Bezinky (plody černého bezu) jsou velmi účinným přírodním léčivem. Obsahují vitamín B1, B2, B6, B12,A, C, organické kyseliny, třísloviny, karoteny, sacharidy a další tělu prospěšné látky. Zralé plody nejenže skvěle chutnají, ale dokáží tlumit bolest, pomáhají při ischiasu, revmatismu nebo zánětu trojklanného nervu. Sušené plody jsou schopné utlumit i silné průjmy. Kaše z čerstvých plodin naopak působí jako projímadlo při zácpě.

Nejlepší je podávat bezinky ve formě šťávy. Ta je určena zejména dětem. Dospělí si mohou připravit i likér s alkoholem. Alkohol ještě zvýší účinnost bezinek. Oba recepty si představíme.

Reklama


Recept na sirup z bezinek

Ingredience:

  • 2 litry bezinek
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 1 sáček kyseliny citrónové
  • 1 čerstvý citrón

Postup:

Bezinky omyjeme pod tekoucí vodou, důkladně zbavíme stopek a dáme do většího hrnce. V hrnci je svaříme s vodou a citrónem pokrájeným na plátky. Necháme vařit 20 minut. Svařené bezinky přecedíme přes plátno nebo hustý cedník. Nikdy nemačkáme, necháme jen vykapat.
Do šťávy přidáme cukr, znovu povaříme 5 minut, přidáme kyselinu citrónovou a plníme do předem vypařených lahví.

Recept na domácí likér z bezinek

  • 2 litry bezinek
  • 1 kg cukru
  • 1,5 litru vody
  • kyselina citrónová
  • hřebíček
  • skořice
  • alkohol (minimálně 40%)

Postup:

Bezinky necháme 10 minut svařit s vodou, pak opět přecedíme a dáme znovu vařit. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a svaříme dalších 5 minut. Necháme vychladnout a pak přidáme alkohol a další ingredience.

Pokud chcete zachovat přírodní chuť bezinek, přidejte do likéru čistou vodku. Jestliže chcete doplnit likér i jinými chutěmi, doporučujeme zalít rumem a ochutit hřebíčkem a skořicí.

Máte rádi přírodní chuť bezu? Podívejte se ještě na návod, jak využít květ černého bez.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 5x


Komentáře