2 rychlé recepty, jak zpracovat cuketu: lahodné cuketové bramboráčky a omáčka s cuketou a houbami

Cuketa, Zdroj: Archiv autoraCuketa, Zdroj: Archiv autora
21. červenec 2016  Eva   Recepty  3807 zobrazení  707 slov

Možná se i vám podařilo vypěstovat cukety v takovém množství, že nevíte, co s nimi. Smažené cuketové řízečky, grilované plátky i zapékanou cuketu zná každý. Máme pro vás 2 méně tradiční recepty, ve kterých hraje hlavní roli cuketa. Jsou velmi rychlé a chutnají báječně. Vyzkoušejte!

TIP: Cuketa je poměrně trvanlivá zelenina. Pokud ji nechcete jíst hned, uskladněte ji v lednici. V chladu vydrží i 14 dní!

Reklama


Bramboráky s cuketou jsou lehčí a vláčnější!

Cuketa má minimum kalorií a je i stravitelnější než brambory. I díky škrobu, který neobsahuje. Bramboráky mám moc ráda, ale někdy je po nich trochu těžko. Občas s nimi tedy trochu experimentuji a to třeba tak, že nedám tolik česneku, brambory nahradím lehčí zeleninou vhodnou k opečení, opékám je na minimu tuku nebo nasucho v troubě a uzeninu nahrazuji například medvědím česnekem, čerstvou bazalkou nebo polníčkem.

cuketový bramborák

Ingredience:

  • 1 větší brambora
  • 1 půlka větší cukety
  • 1 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • hrst polníčku
  • bazalka
  • olej

Postup:

Všechny ingredience smícháme a dle libosti velké placky opékáme po obou stranách na rozpáleném oleji. Placky ještě hojně ozdobíme polníčkem. Pokud chceme ještě zdravější verzi, bramboráky můžeme opéci v troubě na pečícím papíře, jen je pokapeme olivovým olejem. Troubu nejprve předehřejete na 200 stupňů, opékáme cca 20 minut.

Když se sejdou dvě sezónní suroviny, je z toho omáčka z hub a cukety!

Cukety právě dozrávají a s houbami je to jak kdy. Záleží na množství srážek a teplotě, která přijde poté. Já obvykle štěstí mívám, neboť už přesně vím kam a kdy pro jaké druhy jít. V kuchyni se tak sešla cuketa ze zahrádky mé kolegyně a mix hub z lesa za chalupou. Napadla mě omáčka z nich. Téměř bez mouky, lehce pikantní a podávaná s bulgurem, což je předvařená nalámaná pšenice, která se používá obdobně jako rýže či kuskus a koupíte ho běžně ve všech větších supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou.

cuketová omáčka

Ingredience (množství asi pro 2 osoby)

  • 200 g čerstvých hub
  • 1 menší cuketa
  • 1 menší cibule
  • 100 ml vroucí vody
  • chilli koření
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • ½ kelímku smetany
  • 1 lžička medu
  • ½ lžičky citronové šťávy

Postup:

Na másle na pánvi orestujeme dozlatova cibuli, přidáme kousky cukety, očištěných pokrájených hub, promícháme a chvíli restujeme. Podlijeme asi 100 ml vroucí vody a dusíme do vypaření vody a změknutí všech surovin. Poté vlijeme smetanu, přidáme sůl, chilli, med a citronovou šťávu, vše promícháme, krátce prohřejeme. Směs můžeme lehce zahustit lžící hladké mouky. K omáčce se skvěle hodí například bulgur, který se vaří cca 15 – 20 minut ve vroucí osolené vodě.

Vyzkoušejte také: domácí chipsy z cukety

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře