Domácí slané kynuté tyčinky – perfektní chuťovka na stůl

domácí slané tyčinky, Zdroj: archiv autoradomácí slané tyčinky, Zdroj: archiv autora
6. květen 2016  Petr   Recepty  4223 zobrazení  372 slov

Po domácích brambůrkách přinášíme tip na další chuťovku k pivu, vínu, na stůl pro venkovní posezení nebo ke sledování právě začínajícího MS v hokeji 2016. Oblíbené domácí tyčinky připravované z kynutého těsta. Kynuté těsto jsme zvolili proto, že tyčinky jsou nadýchanější a lépe se konzumují než z těsta nekynutého. Oproti listovému těstu, ze kterého se tyčinky také dají připravit, se zase tolik nedrobí a nejsou tak křehké.

Tyčinky si můžete ozdobit jakoukoliv surovinou, kterou máte rádi. My máme nejradši klasiku – sůl, mák a kmín. Dále se dá využít i grilovací koření, sezamová semínka, chilli, provensálské koření a další. Pokud máte rádi sladkou chuť, doporučujeme na tyčky kombinaci vanilkového cukru a skořice.

Reklama

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 360 ml vody
  • 75 g olivového oleje
  • 10 g soli
  • balíček sušeného droždí
  • ingredience na posyp

Postup:

Na vál si prosejeme hladkou mouku a vmícháme do ní droždí. Po smíchání droždí a mouky přidáme sůl olej a vlažnou vodu a vypracujeme hladké těsto. Těsto by se nemělo lepit a po zpracování musí být pružné. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě. Po vykynutí si těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme plát těsta na 3-4 mm a přendáme na plech vyložený pečícím papírem.

slané tyčinky

Vrchní stranu potřeme olejem, nakrájíme rádýlkem na tyčinky o šíři 1 cm a posypeme připravenými ingrediencemi. V předehřáté troubě na 170°C pečeme dozlatova.

Vyzkoušejte i další chuťovky: domácí brambůrky či škvarkové placky.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře