Hummus není žádný humus, ale úžasná cizrnová pochoutka plná bílkovin

Hummus, Zdroj: Archiv autoraHummus, Zdroj: Archiv autora
9. duben 2016  Eva   Recepty  987 zobrazení  387 slov

Poprvé jsem hummus jedla v Israeli. Byla to láska na první ochutnání. Časem jsem zjistila, že je nepostradatelný i v arabské kuchyni a v poslední době se mu zalíbilo konečně i u nás. Lidé si ho buď vyrábějí doma nebo ho můžete koupit v plastových miskách v obchodech se zdravou výživou či ve větších supermarketech.

Hummus je skvělým zdrojem železa, vitamínů řady B, obsahuje proteiny a  vlákninu. Snižuje v těle cholesterol a je tak dobrou prevencí kardiovaskulárních chorob. Jeho prospěšné vlastnosti se projevují i navenek. Zlepšuje třeba pleť a kvalitu vlasů.

Reklama

Jeho příprava je velmi jednoduchá a nezabere moc času. Jen je lepší cizrnu naložit přes noc do studené vody.


Ingredience:

  • 250 g cizrny
  • 1 polévková lžíce (déle pl) olivového oleje
  • 3 pl tahini (sezamová pasta k dostání v obchodech se zdravou výživou)
  • 1 pl čerstvé citronové štávy
  • utřený stroužek česneku
  • sůl
  • mletá paprika
  • petržel

Balíček cizrny namočíme přes noc do vody. Vodu slijeme, k cizrně přilijeme čistou vodu a do změknutí, což je zhruba 40 minut, ji vaříme. Poté ji znovu slijeme a přidáme lžíci olivového oleje. Důkladně rozmixujeme. Následně přidáme sezamovou pastu a znovu mixujeme do jemné kaše. Pokud by byla pomazánka příliš tuhá, můžeme použít zředění trochu vlažné vody.

V konečné fázi přidáme sůl, citronovou šťávu a kdo chce může přidat i česnek. Vše důkladně promícháme. Na ozdobení můžeme použit mletou papriku nebo petržel. Hummus necháme odpočinout v lednici. Je skvělý k pečivu a k čerstvé zelenině.

Skvěle se hodí jako  pohoštění pro hosty, přičemž se doprostřed hummusu vytvoří lžící jemná prohlubeň, do které nalijete trochu olivového oleje, posypete třeba již zmiňovanou paprikou a nabíráte pomazánku hranolkami z čerstvé zeleniny.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 5x


Komentáře