Jak připravit husu na tradiční svatomartinské hody + 1 staročeská delikatesa

Svatomartinská husa, Zdroj: Archiv autoraSvatomartinská husa, Zdroj: Archiv autora
10. listopad 2016  Karolína   Recepty  1234 zobrazení  453 slov

Svátek svatého Martina je za dveřmi. K němu neodmyslitelně patří nejen ochutnávka mladých vín ale také husa, která musí být dozlatova upečená a zároveň šťavnatá. Kouzlo přípravy je v dlouhém a pomalém pečení. Proč se vlastně podává na svátek Svatého Martina právě husa? Legend a pověr existuje několik. Nám se nejvíce líbí tato – „Svatý Martin byl biskup a praví se, že husy jej při kázání příliš rušily a za to pykají na svatomartinském pekáči.“

Kromě receptu na klasickou pečenou husu přidáme i jednu skutečnou delikatesu – husí krev na cibulce. Nejprve ale k samotné huse, která se musí připravovat mnohem déle.

Reklama


Ingredience:

  • 1 husa
  • Sůl
  • Pepř
  • Kmín

Postup:

Tradiční Svatomartinská husa není nikterak složitá na ingredience. Postačí jen sůl, pepř a kmín. Z jedné husy lze vytvořit přibližně 6 porcí. Pečeme vždy vcelku. Husu nejprve důkladně omyjeme, osolíme z vnitřní i vnější strany. Z vnější strany posypeme kmínem a pepřem. Dáme do pekáče, podlijeme trochou vody, přiklopíme a dáme péct. Správná doba pečení je pro dokonalý výsledek velmi důležitá. Pečeme celých 12 hodin v troubě vyhřáté na 120°C.

svatomartinská husa

Během pečení maso každou hodinu přeléváme výpekem. Po 12ti hodinách maso odklopíme, zvýšíme teplotu trouby na 200°C a necháme vytvořit křupavou kůrku. Ta by měla být hotová za 20 minut. Pak už stačí jen husu naporcovat a podávat s kysaným zelím a houskovým knedlíkem.

Husí krev na cibulce

Delikatesa, která na stole rozhodně udělá dojem. Navíc skvěle chutná a hodí se svou chutí ke Svatomartinskému vínu. Příprava opět není nikterak složitá. Složité je ovšem shánění husí krve. Pokud nemáte zahradu a vlastní husy, bude se vám jejich krev shánět jen těžko. A jak na přípravu?

husí krev na cibulce

Na oleji necháme zpěnit najemno nakrájenou cibulku. Zalijeme husí krví, osolíme, opepříme, necháme dusit. Krev bude houstnout. Necháváme dusit přibližně 10 minut. Podáváme s čerstvým pečivem.

Líbily se Vám recepty?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 3.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře