Nadýchané dukátové buchtičky s krémem. Zavzpomínejte na dětská léta s klasikou!

Buchtičky se šodó, Zdroj: Archiv autoraBuchtičky se šodó, Zdroj: Archiv autora
28. duben 2016  Karolína   Recepty  3360 zobrazení  521 slov

Tento jednoduchý sladký pokrm je bezpochyby českou klasikou, která je oblíbená v celé střední Evropě. V dnešní době nadvlády zmrazených polotovarů již najdeme dukátové buchtičky v mrazáku snad všech obchodů. Tyto polotovary se ale nedají srovnat s chutí a nadýchaností domácích buchtiček. Obětujte trochu času a připravte si domácí buchtičky podle našeho receptu.

V českých domácnostech se zabydlel název krému jako šodó, ovšem nesprávně. Šodó je recept na francouzskou vinnou pěnu, tvořenou především z vína a vajec. My si připravíme recept tak, jak jej všichni známe. Tedy s vanilkovým krémem.

Reklama


Ingredience

na buchtičky

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 vejce
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 250 ml vlažného mléka
  • 70 g cukru
  • citrónová kůra z poloviny citrónu
  • špetka soli

na krém

  • vanilkový pudink
  • vanilkový cukr
  • 4 lžíce cukru
  • rum
  • minimálně 0,5 l mléka

Postup:

Do zadělávací mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, cukr, citronovou kůru, droždí, vejce a důkladně promícháme. Při promíchávání přidáváme do těsta mléko a 100g rozpuštěného másla. Druhou polovinu másla použijeme na vymazání plechu a potřebí buchtiček. Vypracujeme hladké těsto vařečkou, kdy se snažíme do těsta přivést maximální množství vzduchu. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout 30 minut. Pekáč vymažeme máslem. Z vykynutého těsta tvoříme malé kuličky, které po celém obvodu potřeme máslem a skládáme je do pekáče k sobě.

buchtičky

Ne příliš těsně, aby kuličky měly kolem sebe trochu místa – ještě se budou zvětšovat. V pekáči necháme ještě 15 minut kuličky ustát a pak je vložíme do trouby rozpálené na 200°C. Takto pečeme 10 minut a pak snížíme teplotu na 160°C a dopečeme dozlatova. Po upečení necháme chvíli odstát a mezitím si připravíme krém. Příprava krému je velmi podobná uvaření pudinku. Liší se jen ve dvou maličkostech. Do pudinku přidáme více mléka, aby byl řidší a neztuhl a také trochu rumu, aby měl tu správnou chuť.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 6x


Komentáře