Naučte se dělat vynikající hovězí hamburger s bazalkovým pestem a bylinkami

hamburger, Zdroj:pixabay.comhamburger, Zdroj:pixabay.com
8. červenec 2016  Petr   Recepty  1324 zobrazení  534 slov

Milujete grilování? Vyzkoušejte osvědčený recept na hovězí hamburger a vychutnáte si dokonalé spojení hovězího masa a bylinek. I když je ve většině hamburgerů osvědčená kombinace omáček – majonéza, kečup a hořčice, my jsme se rozhodli recept odlišit a malinko osvěžit. Místo těchto omáček používáme domácí bazalkové pesto! Funguje to dokonale!

Abyste si burger opravdu vychutnali, musíte použít kvalitní suroviny. Stěžejní je výběr masa a jeho příprava!

Reklama


Ingredience na hamburger:

  • 800 g hovězího masa (600 g zadního, 200 g předního)
  • 4 bulky na hamburger
  • 4 listy ledového salátu
  • 1 cibule
  • 2 nakládané okurky
  • 2 rajčata
  • 100 g sýru mozzarela
  • Sůl
  • Pepř
  • Tymián
  • Oregano
  • Pažitka

Na pesto: Bazalka, olivový olej, citrónová kůra

Příprava masa:

Ze všeho nejdříve si připravíme maso, které necháme uležet. Maso nakrájíme na menší kousky a promícháme přední a zadní. Přední maso s více lojem dáváme do burgerů, aby se lépe spojily a na grilu se nerozpadaly. Zároveň maso zůstává šťavnaté. Meleme 2x. Nejprve na hrubším sítu, pak na jemnějším. Ochutíme jen solí, pepřem a nasekanými bylinkami – tymián, pažitka, oregano. Necháme v chladu uležet alespoň 30 minut.

maso na hamburger

Mezitím máme dostatek času si připravit pesto. Opláchnuté listy bazalky necháme osušit a dáme je do misky, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a zalijeme olivovým olejem. Jemně osolíme a rozmixujeme tyčovým mixerem. Opláchneme i listy salátu, okurku, rajče a cibuli nakrájíme na plátky. Ruce si potřeme olejem a tvarujeme maso.

Kolečka masa by měla mít alespoň o 1,5 - 2 cm větší průměr, než je průměr bulky. Musíme počítat s tím, že se maso zatáhne – smrskne.

Uprostřed masa vytvoříme palcem malý důlek, aby se nezatahovalo dovnitř a vložíme na rozpálený gril. Grilujeme 3-4 minuty z každé strany. Na 1 minutu na gril také dáme opéct i rozkrojenou bulku. Spodní polovinu bulky potřeme bylinkovým pestem, poklademe plátkem salátu, kolečky okurky, cibule a dáme maso. Na maso přijdou plátky rajčete a mozzarely. Přiklopíme vrchní polovinou bulky a můžeme podávat.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Komentáře