Rukola sem, rukola tam. Rukola kam se podívám. Vyzkoušejte rukolové pesto!

Rukolové pesto, Zdroj: Archiv autoraRukolové pesto, Zdroj: Archiv autora
2. duben 2016  Eva   Recepty  2001 zobrazení  455 slov

V týdnu jsem si koupila rukolu. Větší vaničku. Dvakrát už byla v salátu, tak co teď s ní? Tuhle zdravou, chuťově specifickou zeleninu bych nikdy nevyhodila. Rukola je plná vitamínů. Pokud jde o vitamín C a beta karoten, obsahuje rukola mnohem více těchto látek, než jiná listová zelenina. Mám pro vás návod, jak si připravit lahodné pesto!

Listy rukoly působí proti únavě a posilují imunitu. Konzumace zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev, kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky.

Reklama

Neopakovatelná chuť rukoly

Rukola je charakteristická svou pikantně jemnou chutí, která je jen těžko popsatelná; je ostřejší a štiplavější, takže dokáže zpestřit každé jídlo, hlavně saláty, těstoviny a rizota. Chuť mladých lístků připomíná ředkvičku, nahořklosti starších listů se jednoduše zbavíme krátkou tepelnou úpravou. Díky obsahu různých silic může rukola chutnat i podobně jako hořčice. Pokud ji lehce povaříme, podobně jako špenát, můžeme ji podávat i dětem, pro které jinak není čerstvá nahořklá rostlina vhodná.

Jak si připravíme rukolové pesto? Velice jednoduše.

Ingredience:

  • 4 hrsti rukoly
  • 4 polévkové lžíce (dále pl) olivového oleje
  • 2 pl lžíce nadrcených vlašských ořechů
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 2 pl nastrouhaného parmazánu (nebo jemu chuťově podobného sýra)
  • sůl

Všechny ingredience smícháme a umixujeme. Pesto je skvělé na jakýchkoliv těstovinách nebo s bramborovými noky, ale stejně tak je skvělé například na opečených toastech. Můžeme ho vyrobit i z medvědího česneku (recept najdete zde), špenátu, sušených rajčat apod., přičemž nahradíme rukolu a ostatní ingredience zanecháme stejné.

Pokud je budete připravovat s těstovinami, například se špagetami, záleží i na kvalitě uvařených špaget. Osobně mám raději ty ne úplně měkké, ale ani ne ty zcela tvrdé. Volím tedy zlatou střední cestu. Ital by řekl al dente. Pesto jsem tentokrát připravila s linguinami, což jsou vlastně placaté špagety. Do lžičkou osolené vroucí vody jsem přidala těstoviny a polévkovou lžíci olivového oleje. Aby byly al dente, stačí jim cca sedm minut. Dobrou chuť!

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře