S tímto receptem se vám velikonoční beránek určitě povede!

velikonoční beránek, Zdroj: Archiv autoravelikonoční beránek, Zdroj: Archiv autora
16. březen 2016  Karolína   Recepty  3284 zobrazení  497 slov

Pečený sladký beránek nesmí na velikonočním stole chybět! Ne každý se ale k pečení beránka odhodlá, protože dosáhnout dokonalého výsledku není jednoduché. Raději si beránka koupí a poté láteří, že chutná jako guma...Nechoďte do obchodu! Upéct skvělého beránka není žádná věda. Stačí mít ten správný recept, jako je právě tento.

Věděli jste, že beránek je součástí velikonoční tabule již od dob Středověku? V žádných záznamech se ale neuvádí, zda se dříve jednalo o pokrm ze skopového masa nebo o sladké těsto, jak jej známe nyní.

Reklama


Ingredience:

  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru moučka
  • necelý 0,5 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku rozpuštěného másla
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • kůra a šťáva z 1/2 citrónu

Na ozdobení:

  • 2 hřebíčky na očička
  • mašličku
  • cukr moučka
  • čokoládová poleva

Postup:

Ze všeho nejdříve si formu pečlivě vymažeme máslem a posypeme strouhankou. Důležité je vymazat všechny části a záhyby formy.

Buďte důslední, protože důkladné vymazání a vysypání formy je polovina úspěchu. Pokud je forma řádně připravena, je jedno, jestli použijete moderní silikonovou nebo klasickou keramickou.

Formu vložíme do lednice, aby se máslo nerozpustilo a nestékalo, ale naopak zůstalo tam, kde má být. Ze čtyř vajec oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do větší misky a ušleháme ve sníh. Žloutky utřeme s cukrem a postupně k nim zapracujeme máslo, mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, šťávu a nastrouhanou kůru z citronu a podle potřeby i mléko. Nakonec opatrně vmícháme do těsta také ušlehaný sníh z bílků. Těsto opatrně nalijeme do většího dílu formy (pokud máte jako my formu dvoudílnou). Přiklopíme druhou částí a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C  na 1 hodinu. Po 35 minutách formu obrátíme.

Před servírováním musíme nechat formu s beránkem alespoň 10 minut vychladnout, než se jí budeme snažit vyklopit. Před servírováním ještě posypeme moučkovým cukrem.

Vyzkoušejte! Budeme rádi, pokud dáte našemu receptu like a samozřejmě se budeme těšit na vaše výtvory – pochlubte se nám fotkou na facebooku.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 4.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře