Sladkovodní ryby nemusí na pánev, ale do trouby! Recepty na štiku a kapra!

štika, Zdroj: pixabay.comštika, Zdroj: pixabay.com
25. říjen 2016  Petr   Recepty  1108 zobrazení  638 slov

Sezona výlovů českých rybníků právě začíná. Pulty obchodů se začnou plnit levnými, čerstvými a kvalitními sladkovodními rybami. Ačkoliv roli nejoblíbenější ryby už pomalu přebírá losos, i ze sladkovodních ryb lze připravit skvělé pochoutky.

A jejich příprava rozhodně nemusí být složitá ani časově náročná. Zatímco lososa je nutné připravovat na pánvi, hlídat jeho propečení a připravovat omáčky, oblíbené české ryby lze připravit jen v troubě. Stačí k nim vybrat ty správné ingredience. Připravili jsme si pro vás zaručené recepty na štiku a kapra v troubě.

Reklama


Kapr s kořenovou zeleninou

Ingredience:

  • 1 kapr
  • 3 mrkve
  • ½ celeru
  • 2 petržele
  • 2 cibule
  • Sůl
  • Pepř
  • Lístky bazalky
  • Citron
  • 40 g másla

kapr

Postup:

Z kapra nejprve důkladně odstraníme hlavu, šupiny a ploutve. Pak odstraníme i vnitřnosti, opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Nakrájíme na podkovy. Může se jednat o silnější podkovy o tloušťce 2,5-3,5 cm. Každou podkovu z kapra, osolíme, opepříme, jemně zakápneme citrónovou šťávou dáme na připravený plát alobalu. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky a kolečka. Cibuli na půlkolečka. Všechny druhy dáme do misky, kde osolíme a opepříme, přidáme nasekané lístky bazalky a promícháme. Zeleninu pak rozdělíme na porce kapra. Přidáme ke každé porci také kousek másla a zabalíme jako měšec. Dáme na plech a pečeme v rozehřáté troubě na 175°C po dobu 40 minut. Jako příloha stačí čerstvé pečivo. Stejným způsobem se dá kapr připravovat i na grilu v letní sezoně.

Štika na špenátu a petrželce

Ingredience:

  • 1 štika
  • 2 hrsti listového špenátu
  • 2 hrsti petrželové nati
  • 8 stroužků česneku
  • 80 g másla
  • 400 g malých brambor
  • 2 šalotky
  • Sůl, pepř

Postup:

I štiku nejprve zbavíme hlavy, ploutví a vnitřností. Nekrájíme na podkovy, ale na filety. Každou porci osolíme z obou stran a také opepříme. Opět odložíme na připravené pláty alobalu. Listový špenát opláchneme pod tekoucí vodou, stejně jako petrželovou nať. Obojí smícháme dohromady a přidáme také najemno nasekaný česnek společně s šalotkami. Vše promícháme společně v misce a ochutíme solí a pepřem. Porci špenátu s ostatními ingrediencemi přidáváme k filetám ryby. Nakonec k rybě přidáme i malé oloupané brambory, kousek másla a zabalíme jako měšec. Pečeme 35-40 minut v troubě rozehřáté na 180°C. I tento recept lze připravit v létě na grilu.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře