Tradiční bramborové lokše jsou skvostem české kuchyně! Naučte se je!

Lokše, Zdroj: Archiv autoraLokše, Zdroj: Archiv autora
19. duben 2016  Eva   Recepty  1388 zobrazení  307 slov

Lokše nebo také laty, šumpále či přesňáky jsou názvy pro tradiční bramborové placky. Recept na ně se předává z generace na generaci, a tak z našich kuchyní nejspíš jen tak nezmizí. Já je mám nejraději samotné, ale je spousta možností jak je využít. Buď jako přílohu k masové pečínce se zelím nebo je potřeme česnekem a kečupem stejně jako langoše. Hodně lidí volí variantu s mákem a cukrem či ovocnou marmeládou.

Moje sestra je miluje třeba s brusinkovou marmeládou. Je to trochu netradiční kombinace, ale určitě stojí za vyzkoušení.

Reklama


Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 30 dkg  hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička soli
  • máslo nebo sádlo

Brambory uvaříme ve slupce v mírně osolené vodě a to nejlépe den předem. Oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta si vyválíme váleček, který postupně krájíme na menší kousky. Z každého kousku si uděláme kuličku, kterou vyválíme na placku přibližně 0,3 cm silnou.

Při válení je třeba těsto podsypávat moukou.  Placky opečeme z obou stran nasucho na rozpálené litinové plotýnce nebo na klasické teflonové pánvi.  Při pečení se udělají na plackách charakteristické tmavé fleky. Ještě teplé je potřeme rozpuštěným máslem nebo sádlem.

TIP: K plackám se skvěle hodí i kvašená zelenina, domácí sýr či pikantní nakládaná červená řepa.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře