Vepřový guláš s vůní perníku – jedinečná kombinace pikantnosti a jemnosti!

Guláš s perníkem, Zdroj: Archiv autoraGuláš s perníkem, Zdroj: Archiv autora
2. květen 2016  Petr   Recepty  1162 zobrazení  436 slov

Guláš může mít stovky různých podob, chutí a vůní. Nejznámější klasikou je guláš z hovězího masa ochucený paprikou, česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Různé varianty gulášů lze připravovat z odlišných druhů mas a existují i vegetariánské druhy. My jsme si oblíbili vepřový guláš s přidanou chutí nastrouhaného perníku. Zkuste ho, nebudete litovat!

Perník dokáže chuť guláše posunout ještě výše. Jeho charakteristická nasládlá chuť se s vepřovým masem skvěle doplňuje. Pozor ale, abyste perníku nedali do guláše mnoho. Pak by mohl zhořknout.

Reklama

Ingredience:

  • 1 kg vepřové plece
  • 4 cibule
  • perník na strouhání
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • 1 litr vody nebo vývaru
  • 1 lžička jíšky (není nutná)

Postup:

Do hrnce si dáme rozpustit sádlo, na kterém dozlatova orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Pak přidáme také na kostky nakrájené vepřové maso, které necháme také orestovat, aby se zatáhlo. Nakrájené maso před orestováním důkladně osolíme a opepříme. Pak zaprášíme paprikou, necháme 30 vteřin orestovat a zalijeme vodou nebo vývarem. Poté guláš přivedeme k varu, ochutíme solí, pepřem a kmínem a dusíme doměkka.

Nyní ke guláši přidáme také nastrouhaný perník. Ideální množství perníku do tohoto množství guláše jsou 2 lžíce. Perník dodá guláši novou vůni, chuť a zvýrazní i jeho barvu. Má dokonce schopnost guláš zahustit, takže jíška už nemusí být potřeba, ale záleží na vás, jak hustý máte rádi guláš. Po přidání perníku necháme ještě 10 minut provařit a můžeme servírovat.

Máte rádi tradiční recepty? Mohly by se vám líbit tyto:

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře