Využijme dary lesa! Houbová omáčka s domácím knedlíkem

Houbová omáčka, Zdroj: Archiv autoraHoubová omáčka, Zdroj: Archiv autora
3. srpen 2016  Eva   Recepty  1318 zobrazení  419 slov

V lese jsem pečená vařená a když je navíc léto a sezóna hub, klidně se tam i hodiny "griluji". Houby miluji na všechny způsoby. Tentokrát přišla chuť na houbovou omáčku. Zatím jediné houbové jídlo, které jsem letos zatím nedělala. Mám na mysli silnou trojku smaženice, řízky a omáčka. A ačkoliv nejsem zrovna „knedlíkový typ“, k houbovce si nějak nedokážu představit nic jiného...

Recept patří k těm, které zvládete rychle a užijete si dokonalou chuť.

Reklama


Ingredience na omáčku:

  • 100 g lesních hub
  • 1 cibule
  • 1 kelímek smetany
  • hladká mouka
  • ocet
  • sůl, pepř

Na másle orestujeme cibuli, přidáme očištěné pokrájené houby, podlijeme dvěma hrnky vroucí vody a dusíme doměkka zhruba dvacet minut. Zahustíme smetanou důkladně rozmíchanou se třemi lžícemi hladké mouky, osolíme a opepříme. Hrnec odstavíme a přidáme dle chuti ocet. Já dávám zhruba jednu polévkovou lžíci a někdy omáčku i lehce dosladím lžičkou třtinového cukru.

houba

Ingredience na knedlíky:

  • 300 g hrubé mouky
  • 150 ml vlažného mléka
  • půl kostky droždí
  • půl lžičky soli
  • 1 vejce

Mouku, vejce a sůl smícháme a přilijeme vlažné mléko, ve kterém důkladně rozmícháme droždí. Vše důkladně promícháme. Můžeme použít mixér. Směs necháme zhruba hodinu kynout na teplém místě. Pak z těsta na omoučněném povrchu vytvoříme dva válečky ve tvaru větších šišek a ještě chvíli je necháme dokynout, asi deset minut. Vaříme v osolené vodě zhruba patnáct minut. Knedlíky krájíme ještě vlažné nití.

Máte rádi houby? Vyzkoušejte našich 5 labužnických houbových receptů.

Líbily se Vám recepty?

Potěší nás, pokud je podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo je někomu pošlete e-mailem. Nebo o nich prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Komentáře