Znáte guacamole? Pakliže máte rádi avokádo, určitě ho zkuste!

quacamolequacamole
20. červen 2016  Eva   Recepty  1365 zobrazení  403 slov

Guacamole je jemná avokádová pomazánka, chcete-li dip. Údajně pochází z aztécké kuchyně. Kromě Mexika a USA se čím dál tím více objevuje v místních restauracích a to nejen v mexických. Nedávno jsem ho měla třeba ve španělské taverně. Je součástí i některých hlavních jídel. Celkem často ho dělám doma, nebo se skvěle hodí jako pochoutka pro návštěvu. Můžete ho podávat jak s pečivem, tak jej nabírat „hranolkami“ z čerstvé zeleniny pevnější konzistence, jako je mrkev, okurka nebo paprika.

Základem dobré jemné pomazánky je jednoznačně dostatečně uzrálé měkké avokádo. Poznáte ho jemným stiskem prsty. Pokud je krásně zelené, ale tvrdé, není vlastně možné ho zpracovat. To ideální by mělo být měkčí. Někdy může být slupka i lehce zhnědlá, ale ani to nevadí. Samozřejmě pokud se vám při stisku avokáda prsty propadají kamsi do hmoty a vy cítíte pod slupkou vzduch, tak takové avokádo už má svoji „špičku“ za sebou.

Reklama

Proč zařadit avokádo na jídelníček?

Obsahuje spoustu minerálních látek, draslík, magnezium, fosfor a vitamíny. V dužině je kyselina olejová, palmitová a linolová, což jsou kvalitní tuky. Pozor! Obsahuje také látku persin, který je silně jedovatý zejména pro papoušky nebo kanárky. Intoxikace těchto zvířat většinou končí smrtí. Nemělo by se ze stejného důvodu podávat ani psům nebo kočkám.

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 2 zralá rajčata
  • ½ cibule nebo šalotky
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 k. l. čerstvého nebo sušeného koriandru
  • čerstvá nebo sušená chilli paprička

avokádo

Postup:

Avokádo rozmačkáme v misce na kaši. Přidáme najemno nasekaná rajčata, cibuli, utřený česnek, sůl, chilli a koriandr. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odpočinout v lednici. Pokud chcete dip ještě jemnější, je možné krátce umixovat pomazánku tyčovým mixérem.

Pokud chcete zabránit zhnědnutí quacamole, které přirozeně použitím avokáda vznikne, přidejte trochu citronové šťávy.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře