Znáte seitan? Zkuste ho. Nahradí maso, ale i houby!

Seitan, Zdroj: Archiv autoraSeitan, Zdroj: Archiv autora
4. duben 2016  Eva   Recepty  934 zobrazení  496 slov

Už se nemohu dočkat sezóny lesních hub, ale i obyčejné žampióny je umí docela dobře suplovat. A skvěle se hodí například k seitanu. Seitan svojí konzistencí připomíná do měkka uvařené maso nebo sojové maso, ale stejně tak někomu může připomínat právě ony houby. Co to vlastně ten seitan je?

Seitan je pšeničný lepek, cenná rostlinná bílkovina. Pšenice jí obsahuje zhruba 10 procent. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a výživný. Pochopitelně s výjimkou těch, kteří jsou na lepek alergičtí. Můžeme si ho vyrobit doma z mouky a vody nebo koupit už jako polotovar v obchodech se zdravou výživou. Já jsem ho kdysi vyrobit zkoušela, ale vůbec se mi nepovedl, takže ho obvykle kupuji. Bývá obvykle dobře okořeněný, stačí ho jen ohřát. Upravuje se podobně jako jiné rostlinné bílkoviny, například tofu nebo sójové maso. Použít se dá tedy do gulášů, omáček, špízů či rýže apod. Můžeme ho vařit, dusit nebo opéci.

Reklama

My si ho podusíme na žampiónech, jako přílohu jsem zvolila domácí hranolky a špenát.

Ingredience:

  • 2 menší cibulky
  • 200 g seitanu
  • 200 g žampiónů
  • 200 g špenátových listů
  • 5 větších brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml smetany
  • sůl, pepř

 

Důkladně omyté osušené brambory ve slupce pokrájíme na hranolky a na pečícím papíře je pečeme pokapané olivovým olejem a osolené hrubozrnnou solí cca 30 minut v troubě rozpálené na 200 stupňů. Mezitím si připravíme seitan a špenát.

Seitan připravíme tak, že na rozpáleném oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme pokrájené žampióny a lehce podlijeme vodou. Mícháme a po vydušení vody přidáme ke změklým žampionům 50 ml smetany a seitan pokrájený na plátky. Pár minut prohřejeme, osolíme a opepříme. Můžeme přidat trošku šťávy z citronu. Kyselost se ke smetaně skvěle hodí.

Špenátové listy spaříme, přidáme na pánev k cibulce dozlatova, na pánvi pár minut promícháme, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, 50 ml smetany a vše chvíli prohřejeme.

Seitan si nejspíš zamilujete stejně jako já. Pro svoji variabilitu a chuť. Existuje nesčetně možností. Opravdu vynikající je v guláši, který si tady také zkusíme. Nechte si chutnat!

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 3.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře