Kopřiva není jen pálivá rostlina, ale zdravá a léčivá bylina

Kopřiva, Zdroj: pixabay.comKopřiva, Zdroj: pixabay.com
11. březen 2016  Petr   Zápisník  2808 zobrazení  664 slov

Drtivá většina z nás má kopřivy spojené s nepříjemnými popáleninami a puchýřky. Tuto žahavou rostlinu bez potíží poznáte i po hmatu v absolutní tmě. Na našem území roste v takovém množství, až je považována za plevel. Kopřivy ale rozhodně nejsou plevelem, který bychom měli hubit. Naopak. Kopřivy jsou jedny z nejznámějších léčivých bylin. A velké využití mají i v gastronomii.

Kopřiva a její blahodárné účinky

Reklama

Pokud se podíváme na složení všech látek v kopřivě, zjistíme vysoký obsah chlorofylu, hořčíku, železa, sacharidů, vitamínů, tříslovin, aminokyselin, organických kyselin, vitamínu C, karotenoidů, flavonoidů a dalších. Díky těmto látkám je kopřiva lidskému tělu ze zdravotního hlediska velmi prospěšná.

Listy a stonky kopřiv se dají využívat i pro výrobu mastí a tinktur pro zevní využití, ale zpátky k vaření.


Jak se dá zpracovat?

Jaké jsou její účinky?

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je v Česku nejznámější a nejrozšířenější zástupce rodu kopřiva.

Má schopnost odbourávat únavu a vyčerpanost, čistí krev, ulevuje játrům i žlučníku, uklidňuje metabolismus. Pomáhá slinivce udržet hladinu cukru v krvi, což je důležitá zpráva pro všechny diabetiky.

Sbírá se list (Folia urticae) nebo nať (Herba urticae), někdy i oddenek (Radix urticae) či květ (Flos urticae). Je možné ji sbírat od jara do září, nejlépe ale pouze od jara do konce května, kdy bývá nejúčinnější

Syrová kopřiva má jemně nahořklou chuť a nepříliš výraznou vůni. Každá potravina a bylina obsahuje největší množství zdravých látek v syrovém stavu.

Stejné je to i u kopřiv. Ovšem narozdíl od ostatních bylin, kopřiva při tepelné úpravě ztrácí jen minimum svých prospěšných látek.

Po usušení kopřiv se zvýrazní i jejich vůně. Je ale nutné jejich uskladnění v uzavřených nádobách. Podobně jako listový špenát se dají kopřivy spařit v páře a zamrazit.

Kopřivy do nápojů

Nejjednodušším způsobem, jak upravit kopřivu, je příprava čajů a odvarů. V 0,5l vody stačí nechat vylouhovat hrst lístků kopřiv a kopřivový čaj je na světě. Z kopřiv se připravují i domácí šťávy. Stačí listy nechat 24 hodin vylouhovat ve studené vodě a scezenou vodu pak svařit s cukrem a kyselinou citronovou. Tento recept najdete již brzy v rubrice Jak Vyrobit.

Kopřivy jsou skvělou bylinkou také do smoothie. Smoothie je rozmixovaná směs syrových potravin - zeleniny, bylin, ořechů a ovoce s vodou. Kopřivy dodají smoothie skvělou barvu a také charakteristickou jemně nahořklou chuť. Také stačí hrst kopřiv na 0,5l vody.

Využití kopřiv v teplé kuchyni

Při tepelné úpravě se k nahořklé chuti přidává také jemná nasládlost. Podobně jako u cibule. Nejznámějším receptem s kopřivami je nádivka. Drtivá většina našich babiček si nedovede představit pravou velikonoční nádivku bez kopřiv. Za delikatesu se považuje také kopřivová polévka. Naší specialitou je kopřivový špenát podávaný k pečené vepřové krkovičce s bramborovým knedlíkem. V sušeném stavu se hodí nejen do polévek, ale i do bramboráků a domácích kořenících směsí na grilování masa.

Hned, jak bude možné natrhat dostatečné množství kopřiv připravíme pro vás několik receptů s kopřivami. Těste se! A pokud chcete, napiště ná na facebook váš oblíbený recept s kopřivami!


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 4.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře