5 vynikajících omáček a dipů ke grilovaným masům

pepřová omáčka, Zdroj: pixabay.compepřová omáčka, Zdroj: pixabay.com
13. červenec 2016  Petr   Jak vyrobit?  4219 zobrazení  1099 slov

Grilovací sezona je v plném proudu. Samotné maso na grilu má svou specifickou chuť i vůni. Aby byla chuť pokrmu ještě výraznější, nakládá se do různých marinád a při servisu se doplní ještě omáčkami a dipy. Jestliže nechcete jen kupovat omáčky, kečupy a majonézy ve sklenicích, přinášíme vám tip na přípravu pěti vynikajících domácích omáček a dipů ke grilovaným pokrmům.

Cílem omáček a dipů je podtrhnout chuť pokrmu. Mohou být studené i teplé. Vždy záleží na použitých surovinách, aby jejich chuť ladila s masem.

Reklama


Dip ze zakysané smetany s koprem

Tento studený dip se skvěle hodí k jemnějším masům, zejména pak k rybám. Svou nakyslou chutí může být vhodný i pro většinu druhů grilované zeleniny.

Ingredience:

  • 150 ml zakysané smetany
  • 100 ml bílého jogurtu
  • hrst čerstvého nebo mraženého kopru
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř

koprový dip

Zakysanou smetanu společně s jogurtem smícháme dohromady. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a kůrou. Nakonec přidáme také nasekaný kopr, promícháme a necháme 1 hodinu uležet.

Medovo-hořčičný dip

Vynikající studený dip k drůbežím masům i jemnějším druhům mas vepřových. Skvělý je také k zeleninovým salátům z čerstvé i tepelně upravené zeleniny. Je kombinací ostré a sladké chuti.

Ingredience:

  • 150 ml majonézy
  • 100 ml plnotučné hořčice
  • 50 ml krémžské hořčice
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 2 lžíce medu
  • 1 pomeranč
  • sůl
  • pepř
  • špetka kurkumy

 

 

medový dip

Postup:

Do misky smícháme oba druhy hořčice s majonézou a důkladně promícháme. Přidáme šťávu z pomeranče a ochutíme solí a pepřem. Opět důkladně promícháme a necháme uležet alespoň 1 hodinu v chladu.

Smetanová omáčka s barevným pepřem

Typická teplá omáčka z barevného pepře, která se k masům podává i ve většině restaurací. Hodí se k rybám a k tučnějším druhům vepřových mas i k hovězímu masu.

Ingredience:

  • 100 ml smetany na šlehání
  • 2 lžičky celého barevného pepře
  • 1 šalotka
  • pár lžic vývaru
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl
  • 1 lžíce másla

pepřový dip

Na gril si vložíme pánev, na které necháme rozehřát máslo. Na rozehřátém másle dozlatova orestujeme najemno nakrájenou šalotku, přidáme orestovat také pepř a jemně podlijeme vývarem. Ochutíme solí a necháme vodu téměř vyvařit. Pak přidáme smetanu, dijonskou hořčici a necháme vařit do zhoustnutí, asi 5 minut.

Ostřejší brusinková omáčka

Tentokráte teplá omáčka v oblíbené kombinaci ostré a sladké chuti. Velmi důležité je vycentrovat ostré a sladké chuti, aby byly vyvážené.

Ingredience:

  • 1 lžíce másla
  • 1 šalotka
  • 70 g sterilovaných brusinek
  • 1 chilli paprička
  • pár lžic vývaru
  • sůl
  • pepř

brusinky

Postup:

Na gril si dáme pánev, na které necháme rozehřát máslo, na kterém dozlatova orestujeme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme sůl, pepř a zalijeme trochou vývaru. Přidáme také kompotované brusinky a najemno nasekanou chilli papričku. Necháme vařit do zhoustnutí, asi 5 minut. V případě, že je omáčka moc hustá, přidáme vývar.

Teplá bylinková omáčka

Tato teplá omáčka má smetanovou konzistenci a je plná přírodních chutí bylinek. Hodí se ke všem druhům mas i k zelenině.

Ingredience:

  • 1 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml smetany na vaření

Bylinky – bazalka, tymián, rozmarýn, oregano, petržel, koriandr, pažitka a další podle chuti.

bylinkový dip, Zdroj: pixabay.com

Postup:

Na pánvi necháme rozehřát máslo, na kterém orestujeme najemno nakrájený česnek. Snížíme teplotu másla a orestujeme také všechny druhy bylinek nasekaných najemno, aby lépe pustily chuť. Nakonec zalijeme smetanou a vaříme do zhoustnutí, asi 5 minut.

Máte rádi grilování a netradiční chutě? Naučte se dělat vynikající domácí hamburger s pestem.Máme i recept na hamburger z červené řepy.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře