Dopřejte si chuť melounu i v zimě! Připravte si s námi vynikající melounovou marmeládu!

meloun, zdroj:pixabay.commeloun, zdroj:pixabay.com
14. září 2016  Magda   Jak vyrobit?  988 zobrazení  475 slov

Řadíte se mezi milovníky klasických vodních melounů? Máte melouny rádi nejen jako osvěžení v horkých letních dnech, ale především pro jejich chuť. Sehnat melouny ještě na konci léta není problém. Za pár týdnů už to ale problém bude. Melounů bude málo, nebudou mít takovou velikost a cena za kilogram bude několikanásobně vyšší. Pokud si připravíte melounovou marmeládu, můžete si jejich chuť užívat po celý rok.

Příprava není nikterak složitá, musíte se ale připravit na to, že meloun se nechová stejně jako ostatní druhy ovoce, ze kterých se běžně marmelády připravují.

Reklama


Ingredience:

  • 2 kg dužiny z melounu
  • 1,7 kg cukru
  • 2 sáčky Pektogelu
  • 1 citron

Postup:

Z melounu odstraníme slupku a dužinu nakrájíme na kostky. Ideální velikost kostek je 2x2 cm. Z každé kostky vyjmeme pecky. Vyjmutí pecek je velmi důležité. V hotovém džemu by mohly pecky hořknout a také se rychleji kazit. Vypeckované kostky dáme do hrnce a rozmixujeme tyčovým mixérem.

marmleáda melounová

Po rozmixování uvidíte, že vzniklá hmota má velmi vodovou konzistenci a jen minimum dužiny, která slouží jako pojivo. Na povrchu se vytvoří pěna, kterou sebereme. Přidáme šťávu z vymačkaného citronu a nastrouhanou citrónovou kůru. Pomalu zahříváme a přivádíme k varu. V momentě, kdy se začne vše vařit, tak do poloviny cukru přidáme oba sáčky Pektogelu a vmícháme do hrnce. Opět přivedeme k varu a vaříme společně 10 minut.

Proč je vhodný Pektogel namísto klasických želírovacích prostředků? Je vhodný pro ovoce s nižším obsahem pektinu a dužiny a zajišťuje výslednou gelovou konzistenci. Vyzkoušeli jsme i jiné přípravky, ale výsledek byl řídký.

Po deseti minutách vaření přidáme zbylý cukr, vaříme ještě 5 minut a pak vypneme. Zavařovací sklenice plníme ještě horkou směsí asi 1 cm pod okraj sklenice. Sklenice s marmeládou necháme do druhého dne odležet dnem vzhůru. Zavařování není třeba. Horká marmeláda víčka krásně uzavře.

Děláte si rádi zásoby na zimu? Podívejte na náš článek: Velký průvodce zavařováním ovoce!

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře