Jak připravit domácí jahodovou marmeládu? Stačí jen 4 suroviny!

Jahodová marmeláda, Zdroj: pixabay.comJahodová marmeláda, Zdroj: pixabay.com
17. červen 2016  Karolína   Jak vyrobit?  2570 zobrazení  397 slov

Sezóna jahod vrcholí! Máte letos velkou úrodu a už nevíte, jak jahody zpracovat? Udělejte si na zimu zásobu domácí jahodové marmelády, ať nemusíte kupovat jahody, které chutnají tak trochu jako umělá hmota či přeslazený džem s obsahem „éček“. Příprava je jednoduchá a kromě jahod potřebujete jen 3 další přísady.

POZOR: Na přípravu jahodové marmelády použijeme zralé jahody, obvykle ty méně vzhledné, pomačkané. Dobře jahody prohlédneme, nesmí být nahnilé!

Reklama


Ingredience:

  • 1 kg zralých jahod
  • 1 balíček Gelfixu 2:1
  • 0,5 kg třtinového (použít můžete i klasický bílý cukr)
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Jahody důkladně omyjeme, zbavíme lístků - pokud to jde, odstraňte i lůžka.

Hladkou marmeládu bez kousku budeme mít, když jahody rozmixujeme. Jestliže chceme marmeládu s kousky ovoce, rozmačkáme jahody vidličkou.

Připravené jahody smícháme s cukrem, Gelfixem a vanilkovým cukrem. Pokud se nám směs zdá málo sladká, přisladíme nebo naopak přidáme citrónovou šťávu cca 2 lžičky nebo kyselinu citrónovou 0, 5 lžičky. Jahodovou směs přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut.

jahodová marmeláda

Jak poznáme správnou hustotu?

Hustotu marmelády zkoušíme tak, že na malý talířek kápneme směs - pokud ztuhne je to ok, pokud ne, přidáme gelfix nebo ještě chvilku vaříme.

Ještě horkou směs plníme do předem připravených, vypařených skleniček. Dobře je uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout. Marmeládu skladujeme na temném a chladném místě.

Hledáte recepty s jahodami? Vyzkoušejte:

Nepečený jahodový bezlepkový koláč – hotový je za 10 minut!

Rychlý jahodový koláč z pohankové mouky – pro ty, kdo rádi mlsají zdravě

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře