Co s vykoledovanými vejci? Udělejte si domácí vaječnou tlačenku!

vaječná nádivka, Zdroj: Archiv autoravaječná nádivka, Zdroj: Archiv autora
18. březen 2016  Karolína   Recepty  1677 zobrazení  433 slov

Máte doma malého koledníka, který každoročně na Velikonoční pondělí vyráží koledovat a vrací se s plným košíkem vajec? Nevíte si rady, co se všemi těmi vařenými vejci udělat, abyste nemuseli týden po velikonocích snídat, svačit a večeřet chléb s máslem a vejcem nebo vaječnou pomazánku? Vyzkoušeli jste už vaječnou tlačenku? Její příprava není složitá a výsledek stojí za to!

Vaječná tlačenka byla dříve často připravovaným pokrmem v mnoha domácnostech. V každém kraji má vaječná tlačenka svá specifika. My si ji připravíme podle osvědčeného babiččina receptu.

Reklama


Ingredience:

  • 7 vajec vařených na tvrdo
  • želatina na přípravu vaječné tlačenky
  • sklenička sterilované zeleniny
  • 150g měkkého salámu
  • 150g eidamu
  • 1 cibuli
  • 200g majonézy
  • bylinky
  • 150ml vody
  • sůl
  • pepř

Postup:

Sterilovanou zeleninu vyberte podle vlastní chuti. Ideální je směs papriky, hrášku, mrkve a okurky. Zeleninu scedíme, ale nálev nevyléváme, ten bude ještě potřeba. Zeleninu s vajíčky nakrájíme na kostičky, cibuli najemno a vložíme do misky. Salám a sýr nahrubo nastrouháme a přidáme k zelenině. Podle návodu na sáčku s přípravou želatiny nalijeme do hrnce lák ze zeleniny a zbytek dolijeme vodou. Ohřejeme vodu těsně pod bod varu a vmícháme obsah sáčku – NEVAŘÍME.

Do hrnce pak přidáme zeleninu, sýr a salám z misky, osolíme, opepříme, doplníme nahrubo nasekanými bylinkami. Důkladně vše promícháme, nakonec přidáme i majonézu a nalijeme do formy. Formičku vložíme do lednice a necháme 24 hodin ztuhnout.

 

Jako forma pro vaječnou tlačenku může sloužit zapékací mísa, forma na bábovku, srnčí hřbet a jiné mísy. Podle toho, jaký tvar tlačenky se vám bude líbit.

 

Podívejte se na další velikonoční recepty – máme pro vás recept na velikonočního beránka i tradiční nádivku.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Komentáře