Co zkusit místo tradičního masového guláše guláš z hlívy ústřičné?

guláš z hlívyguláš z hlívy
15. červen 2016  Eva   Recepty  1381 zobrazení  459 slov

Jsem velkou milovnicí hub. Ale na tu správnou sezónu si ještě chvíli počkáme. Naštěstí jsou ale běžně k dostání čerstvé žampiony nebo právě hlíva ústřičná. Skvěle se hodí do polévek, pod maso nebo právě do guláše. Užijte si spojení chutí hub, bylinek a koření!

Hlíva ústřičná je jedlá houba, která roste v trsech na dřevě a pařezech listnatých stromů od října do prosince nebo se pěstuje uměle na slámě či dřevě. Nejen, že je chuťově výborná, ale má i mnoho léčivých účinků.

Reklama

 

Působí blahodárně na imunitní systém a metabolismus tuku. Prospívá správné funkci jater, posiluje žíly a odolnost proti virům. Snižuje cholesterol a díky vysokému obsahu D – glukanu se o ní říká, že je elixírem věčného mládí. Po staletí se používá v čínské a japonské medicíně.

 

Ingredience:

  • 3 p. l. rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 500 g hlívy ústřičné
  • 3 stroužky česneku
  • 1 p. l. drceného kmínu
  • ½ p. l. skořice
  • 2 p. l. sladké papriky
  • 3 p. l. lžíce špaldové mouky
  • 100 ml pasírovaných rajčat nebo protlaku
  • rozmarýn
  • sůl, pepř
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • ½ p. l. pálivé papriky

Postup:

hlíva

V hrnci rozpálíme olej a přidáme nadrobno nasekanou cibuli. Krátce ji osmažíme a přidáme na menší kousky nebo proužky nakrájenou hlívu. Promícháme a chvíli orestujeme. Přidáme pasírovaná rajčata, kmín, oba druhy papriky, skořici, nadrobno nasekané lístky rozmarýnu, sůl, pepř a česnek. Vše promícháme a zalijeme vývarem.

Pod pokličkou dusíme asi 25 minut. Na závěr guláš zahustíme dobře rozmíchanou moukou ve vodě. Necháme jej projít varem a je hotovo. Ke guláši se hodí čerstvý chléb nebo jasmínová rýže.

Máte rádi guláše? Vyzkoušejte také tradiční vepřový guláš s perníkem.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře