Naše babička peče nejlepší housky! Máme pro vás recept!

housky od babičky, Zdroj: Archiv autorahousky od babičky, Zdroj: Archiv autora
3. únor 2016  Magda   Recepty  1676 zobrazení  463 slov

Domácí pečivo chutná úplně jinak než kupovaná „guma“, ve kterou se promění housky i rohlíky do druhého dne. Nejlepší housky peče naše babička. Trochu přemlouvání nás to stálo, ale recept nám prozradila a my ho předáváme dále. Vyzkoušejte ho!

Na cca 15 houstiček budete potřebovat:
0,5 kg  hladké mouky, 250 g tuku  - babička používá kombinaci 1/3 sádla a 2/3 másla nebo Hery, 1 vejce do těsta, 1 vejce na potření, kvasnice klasické čerstvé balíček 42g, 2 lžičky soli
vlažné mléko cca 1/4 litru, lžíci cukru, na posypání sůl, mák nebo sezamová semínka.

Postup:
Zaděláme na kvásek - v misce smícháme droždí s cukrem a 2 lžícemi mouky přidáme 4 lžíce vlažného mléka, necháme v teple vzejít.

Na vál prosejeme mouku, vmícháme sůl a uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a přidáme kvásek. Pomalu mícháme a postupně přidáváme vlažné mléko a rozpuštěný zchladlý tuk. Vypracujeme v hladké těsto. Těsto přikryjeme a dáme do tepla vykynout na cca 30 minut.

Na pomoučeném vále si vyválíme z vykynulého těsta cca 10 cm dlouhé válečky. Z nich pleteme housky, pomažeme rozkvedlaným vejcem, posypeme mákem, kmínem či jinými semínky a solí.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 30 minut.

Reklama


Babička radí

Recepty od babiček jsou ošemetné v tom, že i když se snažíte sebevíce, stejně je výsledek jiný. Babičky mají totiž své fígle, které „zapomínají“ prozrazovat. Nám babička ty nejdůležitější prozradila.

1. Když máme na vále připravené ingredience na těsto začínáme těsto pomalu zpracovávat příborovým nožem, pokračujeme rukama.

2. Pozor na teplotu mléka a tuku - horké zničí kvasnice, studené kvasnice neprobudí a těsto nevykyne.

3. Propečení zkoušíme špejlí - zapíchneme do housky a pokud je po vyndání suchá je houska upečená, ulpí-li na špejli těsto, ještě chvíli pečeme.

4. Houstičky je lepší nechat více ztmavnout.

5. Aby zůstaly vláčné, skladujeme je v ošatce pod utěrkou.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře