Pečeme bez cukru, zdravě, ale přesto sladce – Špaldová bábovka s Chia semínky a se stevií

Bábovky, Zdroj: Archiv autoraBábovky, Zdroj: Archiv autora
6. duben 2016  Magda   Recepty  6333 zobrazení  276 slov

Bábovka – jeden z nejoblíbenějších českých moučníků. Existují desítky originálních variant, jak vyrobit bábovku – tvarohová, mramorová, oříšková, nepečená, ale i slaná a masová. My jsme od čtenářky Lenky dostali recept na novou zdravou variantu bábovky zcela bez cukru, která je i přesto sladká. Špaldová bábovka s Chia semínky nás ohromila.

Právě přírodní sladidlo stévie je přísadou, která dodá bábovce sladkou chuť, ale nepřidá žádné kalorie. Šetřit s ní rozhodně nemusíme.

Reklama


Ingredience:

  • 500g špaldové mouky
  • 0,5hrnku Chia semínek
  • 1 kypřící prášek
  • 3 jablka
  • 30g stevie
  • 2 vejce
  • 500 ml zakysaného podmáslí

Postup:

Do větší mísy si nasypeme mouku, do které rozklepneme 2 vejce, přidáme kypřící prášek, zakysané podmáslí a vše důkladně promícháme. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Podle druhu kyselosti jablek dáváme množství stévie. Čím sladší jablka, tím méně stévie. Nastrouhaná jablka a Chia semínka také dáme do misky a vše znovu důkladně promícháme.

Formu na bábovku vymažeme a vysypeme mletými ořechy, aby se těsto nepřipalovalo. Nalijeme těsto a vložíme do trouby. Pečeme na 170 °C přibližně 30 minut. Ke konci pečení kontrolujeme stav bábovky vpichováním špejle.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Komentáře