Proslulý americký koláč s mřížkou si zamilujete! Hotový je do hodiny!

Americký koláč s jablky, Zdroj: Archiv autoraAmerický koláč s jablky, Zdroj: Archiv autora
7. květen 2016  Magda   Recepty  5355 zobrazení  477 slov

Charakteristikou americké kuchyně jsou jednoduché kombinace, jejichž výsledkem je neskutečně lahodná chuť. Právě jablkový koláč patří mezi recepty, které jsou toho důkazem. Recepty na americký koláč jsou dvojího typu - se složitou přípravou těsta, které je třeba nechat až 8 a více hodin odležet a jednoduché, snad ještě chutnější, u kterých je třeba nechat těsto odležet cca 45 minut. Mám pro vás recept na druhou variantu. Naučte se i vy péct tento luxusní koláč.

Americký koláč rozhodně nemusíte plnit jen jablky. Hodí se také hrušky, maliny, ostružiny a třeba i borůvky. Fantazii se meze nekladou!

Reklama


Ingredience na koláč do klasické dortové formy

na těsto

  • 360 g hladké mouky
  • 230 g másla
  • 1 celé vejce a 1 žloutek
  • 60 g krystalového cukru

na náplň

  • 4 velká jablka
  • 70 g cukru
  • 1 lžíce másla
  • 4 lžíce vody
  • 1, 5 lžičky mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku

 

Dále je potřeba trocha mléka na potření a moučkový cukr na posypání.

Postup:

Nejdříve si vytvoříme těsto, protože musí cca 45 minut odpočívat v lednici. Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, smícháme s moukou a ostatními ingrediencemi a vypracujeme jemné těsto. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici odležet.

Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky. Dáme je do hrnce, přidáme koření, vodu a dusíme asi 5 minut. Až jablka změknou, hrnec odstavíme a přidáme do něj lžíci másla. Takto připravenou náplň necháme vychladnout.

Nyní si dáme těsto do formy. Vyválíme placku cca 0,5 cm silnou a opatrně dáme do formy. Necháme okraje vysoké cca 3 cm a zbytek těsta odkrojíme. Nyní dáme náplň a jemně udusáme lžící.

Zbylé těsto znovu vyválíme a vykrojíme z něj proužky. Abyste trefili délku proužků, vyznačte si dnem formy na placce kolo. Na koláč klademe proužky těsta, aby vznikla mřížka.

Ve spojích ještě potřeme vodou. Nakonec těsto potřeme mlékem. Koláč dáme do trouby a pečeme na 200 stupňů asi 30 minut. Přeji vám dobru chuť!

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře