Putování za pochoutkami exotické Srí Lanky

pálivé chilli, Zdroj: Archiv autorapálivé chilli, Zdroj: Archiv autora
23. listopad 2016  Magda   Recepty  622 zobrazení  451 slov

Když jedeme do zahraničí, určitě nebalíme řízky. Těšíme se na místní kuchyni, až poznáme opět něco nového. Exotická Sri Lanka je podle nás rájem pro gurmány, plná vůní a neobvyklých kombinací. Podívejte se na skvosty, které jsme na naší pouti po tomto nádherném ostrově ochutnali.

Pro exotickou kuchyni Srí Lanky je typická kombinace rýže vlastně s čímkoliv. Prim hrají hlavně mořské plody a čočka :-)

Reklama


Rice a curry je možná něco jako naše svíčková. Toto jídlo mají snad všude a pokaždé je jiné. Jedná se o kombinaci rýže a různých příloh, které jsou servírovány v malých mističkách, abyste si mohli na talíř dát podle chuti. Dělá se například s rybou, kuřecím masem, krevetami, ale i sladkými jablky. Omáčka je většinou hodně pálivá a i když řeknete, že chcete „no spicy“ (nepálivé) stejně vám to není nic platné :-).

rice a curry

rice 2

rice 3

Toto je krab. Servírovaný trochu na evropský způsob a bylo to první jídlo, které na jazyku nerozpoutalo oheň...

krab

Další typické jídlo: biryani. Je to rýže s curry, kousek kuřete a malý salátek. Mimochodem kombinace vejce – rýže je super, Určitě vyzkoušejte. Nejvíc nás překvapila chuť „toho zeleného“, co konzistencí připomíná pesto. Byla z něj cítit hodně limetka. Ale co přesně to je, to jsme se nedozvěděli.

biryani

A dezert na závěr. Hodně ostré chilli papričky. Jsou obalené v cukru, takže podle místních vlastně nepálí...

chilli

 

To je zatím vše, určitě ještě nějaké fotky dodáme :) Jinak se omlouváme za kvalitu, ale je tu hodně vlhko, takže si náš fotoaparát dělá trošku co chce :-).

A ještě něco, i takovéto zrůdnosti najdete ve srí lanském jídelníčku :-(

menu

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Komentáře