Rizoto z červené řepy - poznejte jedinečnou kombinaci s mrkví!

rizoto z červené řepy, Zdroj: pixabay.comrizoto z červené řepy, Zdroj: pixabay.com
15. leden 2016  Magda   Recepty  8456 zobrazení  562 slov

Červená řepa a rýže se vzájemně skvěle doplňují. Příprava rizota z červené řepy je velmi snadná i pro začínající kuchaře a chuťově je pokrm skvěle vyvážený. Rizoto z červené řepy může být připravováno různými způsoby – pečené, vařené, slané i sladké. My jsme si pro vás připravili vyzkoušený recept z pečené červené řepy.

Potřebujeme na 4 porce: 400g rýže Arborio, 2 menší červené řepy, 1 červenou cibuli, 4 snítky tymiánu, 2 dcl červeného vína (suchého), 2 lžičky cukru, 900ml zeleninového vývaru, 2 mrkve, sůl, pepř, 40g másla

Reklama

Ještě než přejdeme k postupu vaření, máme pro vás 2 důležitá upozornění

  1. První se týká rýže. Pokud chceme mít pravé rizoto s jeho charakteristickou chutí, je potřeba využít právě rýži Arborio. Při využití klasické rýže by se mohlo velmi snadno stát, že místo rizota uvaříme červenou rýžovou kaši.
  2. Druhé upozornění se týká červené řepy. Nikdy nenahrazujeme čerstvou červenou řepu za sterilovanou. Můžeme tak zkazit chuť celého pokrmu. Čerstvá řepa má svou charakteristickou jemnou chuť. Sterilovaná řepa je nasáklá cukrem a octem, což nepotřebujeme.

Postup

A nyní k samotnému vaření. Jako první krok si oloupeme řepu a mrkve. Mrkve nakrájíme na půlkolečka a řepu na kostky o přibližné velikosti 1,5x1,5 cm. Řepu společně s mrkví vložíme do misky, osolíme, opepříme a přidáme nasekané 3 snítky tymiánu. Vše zalijeme červeným vínem. Misku pak vložíme na chladné místo a necháme alespoň 3 hodiny uležet, aby řepa s mrkví nasákly chuť vína. Mezitím si dáme předehřát troubu na 180 °C. Červenou řepu s vínem a mrkví z misky přendáme do malého pekáče a necháme 35 minut péct pod pokličkou.

Když se červená řepa peče, máme dostatek času na přípravu rýže. Na plotýnku si dáme hrnec, ve kterém necháme rozpustit máslo. Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou červenou cibulku a přidáme také zbylou 1 snítku nasekaného tymiánu. Pak do hrnce nasypeme rýži a 5 minut restujeme. Rýži pak zalijeme vývarem, přikryjeme hrnec pokličkou a necháme vařit, dokud se vývar nevyvaří. To bude trvat přibližně 12 minut. Na menší pánvičce si necháme zkaramelizovat cukr, který přelijeme vínem od pečené řepy. 3 minuty necháme redukovat. Mezitím řepu a mrkev vyndáme pekáče, přidáme k rýži a zalijeme zredukovaným červeným vínem. Případně ještě dochutíme solí a pepřem a pokrm je připraven k servírování.

Pár tipů na závěr

Rizoto by vždy mělo být vláčné, nikoliv suché, abychom museli každé sousto zapíjet vodou. Nikdy se nesmí vývar zcela vyvařit. Pokud bychom chtěli tomuto receptu dodat ještě jednu chuť navíc, je možné při servírování na rizoto nakrájet pár hoblinek z parmezánu.

Vyzkoušejte také pomazánku z červené řepy.


Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 2 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Komentáře