Tradiční věnečky z odpalovaného těsta v netradičním provedení s lehkým krémem

věnečky, Zdroj: Archiv autoravěnečky, Zdroj: Archiv autora
16. únor 2016  Magda   Recepty  2532 zobrazení  595 slov

Při pohledu na dezerty z odpalovaného těsta i vás možná přepadá strach, že se jedná o něco moc složitého. V tomto případě je opak pravdou. Připravit odpalované těsto není žádná věda! Máme pro vás osvědčený recept na věnečky – nic klasičtějšího z odpalovaného těsta snad připravit nejde. Pusťte se do díla!

Množství je na cca 30 věnečků, záleží na tom, jak moc velké budete dělat.
K tomuto receptu je dobré mít doma robota nebo velmi silného muže, který dokáže těsto řádně prohníst.

Na odpalované těsto budeme potřebovat:

Reklama
  • 4 větší vejce (jejich váha by měla být cca 280 g)
  • 120 g másla
  • 250 ml vody
  • 200 g hladké mouky
  • špetku soli

 

Postup:
Nejdříve si vezmeme hrnec a nalijeme do něj vodu, přidáme máslo. Na mírném ohni zahříváme a počkáme, až se máslo rozpustí. Nyní přidáme mouku a rychle mícháme. Začne vznikat těsto, hotovo máme ve chvíli, kdy se těsto spojí a snadno se odděluje od stěn hrnce. Těsto odstavíme a necháme vychladnout. Jakmile je chladné, dáme těsto do robota a přidáme vejce se solí. Robot těsto prohněte – musí být vláčné.

V tuto chvíli si připravíme cukrářský sáček, naplníme ho těstem a na plech s pečícím papírem tvoříme kolečka. Je lepší dělat širší kolečka, aby se do věnečků vešlo více krému.

TIP: Na pečící papír si můžete udělat kolečka, aby měly věnečky perfektní tvar. My jsme použili kružítko :-).

Jakmile máme věnečky hotové, papír postříkáme několika kapkami vody (tento fígl známe od babičky). Nyní dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova. Doba pečení se odvíjí od velikosti košíčků, u nás to bylo cca 15 minut.

Po vyndání z trouby necháme věnečky vychladnout a připravíme si krém.

Na krém budeme potřebovat:

  • 1 vanilkový pudink – můžete použít i kakaový, kokosový či zvolit jinou příchuť
  • 280 ml mléka
  • 80 g moučkového cukru
  • 250 ml nejméně 33% šlehačky

Postup:

Nejdříve uvaříme pudink dle návodu na sáčku (jen s menším množstvím mléka), přidáme cukr a necháme vyhladnout. Mezitím si vyšleháme šlehačku a dáme ztuhnout do lednice. Vychladlý pudink smícháme se šlehačkou a krém je hotový.  

Nyní už stačí věnečky rozkrojit, naplnit krémem a můžeme podávat. Před servírováním věnečky ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Pokud recept vyzkoušíte, dejte nám vědět – fotkou vašeho výtvoru se můžete pochlubit ostatním také u nás na profilu.  


Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře