Udělejte si jednoduché dýňové noky. Jako hlavní jídlo nebo přílohu

dýňové nokydýňové noky
17. říjen 2016  Eva   Recepty  1233 zobrazení  504 slov

K podzimu neodmyslitelně patří dýně. Pracuje se s ní skvěle. Asi že připomíná krvavé slunce. Tak její čas využijme. I když v chladu sklepa nebo spíže na vás počká.

Hodí se do polévky nebo omáčky, do placek, můžeme z ní upéci koláč nebo tyto noky, které lze použít jako běžná příloha na místě, kde bychom použili například bramborové knedlíky či klasické noky.

Reklama


Ingredience:

  • 1 dýně hokaido
  • 3 brambory
  • 3 žloutky
  • Parmazán (nebo Gran padano)
  • 100 g hladké mouky
  • Sůl, pepř
  • Chilli papričky
  • Smetana
  • Citronová šťáva
  • Česnek
  • Čerstvé bylinky
  • Olivový olej
  • 1 kelímek smetany

Postup:

Dýni omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semen a nezbavenou slupky nakrájíme na menší části a osolíme v olejem vylité nádobě. Troubu předehřejme na 200 stupňů a pečeme ji asi půl hodiny. Po vychladnutí polovinu dýně i se slupkou a se třemi uvařenými brambory nastrouháme najemno, přidáme tři žloutky, mouku, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Na pomoučněném povrchu, např. na čisté kuchyňské desce, z těsta uválíme váleček, ze kterého nožem nakrájíme noky, asi 4 cm dlouhé, a dáme je vařit do vroucí osolené vody. Mezitím si z druhé, oloupané části dýně připravíme omáčku. V hrnci opečeme cibuli dozlatova.

noky

Na cibulový základ přidáme trochu česneku, kousky dýně, sůl, chilli papričku a opečeme. Zalijeme smetanou, přidáme čerstvé bylinky, trochu citronové šťávy a ručním mixérem umixujeme. Aby byla omáčka ještě jemnější, doporučuji ji propasírovat. V hlubším talíři noky zalijeme omáčkou a na závěr je posypeme hoblinkami parmazánu.Hodí se skvěle k dalším, jiným omáčkám.

Tip: Pokud nemůžete nebo nechcete jíst mléčné výrobky, nahraďte klasickou smetanu kokosovou nebo sojovou smetanou.

Vyzkoušejte i další recepty z dýně: krémová dýňová polévka, pečená dýně s kokosovou smetanou a dýňové pyré.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře