Vlahý mrkvový koláč je luxusní dezert s minimem cukru!

Mrkvový koláč, Zdroj: Archiv autoraMrkvový koláč, Zdroj: Archiv autora
19. květen 2016  Eva   Recepty  4626 zobrazení  421 slov

Přiznám se, že nejsem zrovna „pečící typ“. Stejně jako mě baví jednodušší vaření, mám to tak i s pečením. A pokud opravdu přijde chuť na domácí sladkou dobrotu, skončím u raw nepečených dezertů nebo jednodušších vlahých sladkostí bez nutnosti kynutí těsta. Tento vlahý mrkvový koláč je opravdu skvělý. Můžete ho lehce obměňovat s tím, že do základu můžete nebo nemusíte dát například kokos, vlašské ořechy, posekané datle, více či méně skořice apod.

Mrkev obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek, jako například Beta-karoten, vlákninu a antioxidanty. Má močopudné a projímavé účinky. Pomáhá při šerosleposti, močových kamenech či revmatických zánětech. Nedávno bylo zjištěno, že látka falkarinol, kterou mrkev obsahuje, může snižovat rozvoj rakoviny.

Reklama


Ingredience:

  • 3 nastrouhané omyté mrkve
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje
  • ½ hrnku nadrcených vlašských ořechů
  • ½ hrnku strouhaného kokosu
  • ½ hrnku třtinového cukru nebo jiného sladidla (např. datlový sirup)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 balení mascarpone nebo měkkého tvarohu
  • 1 kelímek hustší zakysané smetany
  • 50 g změklého másla
  • med nebo jiné sladidlo (např. javorový nebo agáve sirup)

Postup:

Vejce ušleháme s cukrem, olejem a třtinovým cukrem nebo sladidlem, které jsme zvolili. Přidáme všechny další ingredience a důkladně promícháme. Pečeme cca 30 – 40 minut v předehřáté troubě na zhruba 180 stupňů.

Mezitím si z mascarpone či tvarohu, zakysané smetany, másla a medu či jiného sladidla ušleháme ručně či tyčovým mixérem krém, který necháme v lednici chladit. Korpus vyndáme z trouby a po vychladnutí ho potřeme krémem a znovu vrátíme na pár hodin do lednice.

Tip: Koláč je lepší druhý nebo třetí den.

Máme pro vás i recept na dezert, ve kterém není ani gram cukru! Je to úžasná bábovka se stévií!

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře