Hoďte za hlavu všechna úskalí domácího bramborového knedlíku

bramborový knedlík, Zdroj: Archiv autorabramborový knedlík, Zdroj: Archiv autora
2. únor 2016  Petr   Zápisník  1149 zobrazení  686 slov

Není třeba si namlouvat, že nejlepší domácí bramborový knedlík v drtivé většině českých domácností dělají babičky. Stejný výsledek jako babičky lze dosáhnout jen těžko a to i v případě, že vám babička dá naprosto totožný recept, který využívá ona. Recept na bramborový knedlík je až směšně jednoduchý.

Více než na samotném receptu a ingrediencích záleží na zkušenostech, zručnosti a rychlosti práce. To jsem ale na začátku nevěděl.

Reklama

První zkušenost – škoda slov

Bramborový knedlík se na první pohled zdá jako velmi snadný recept. Babička je vždy má krásně pevné, se skvělou chutí brambor a uvařené tak akorát. Poprosil jsem jí tedy, aby mi svůj recept napsala, že vyzkouším knedlíky přesně podle ní. Dodržoval jsem přesnou gramáž u všech surovin a také u postupu jsem se držel přesně. A výsledek? Už po deseti minutách vaření knedlíků jsem věděl, že něco špatně. Ve vodě plavaly odlomené kusy knedlíku a to byla teprve polovina času. Nechal jsem knedlíky ve vodě jejich vlastnímu osudu celých 20 minut. Vyndat nešly, lámaly se úplně celé a tak nezbylo nic jiného, než knedlíky (tedy to co z nich zbylo) za stálého míchání vylít do záchodu. Když jsem svou zkušenost vyprávěl babičce, logicky se mi smála. Dali jsme si proto za týden sraz s tím, že knedlíky uvaří ona a já se budu dívat a učit.

Kuchařka zůstala v šuplíku

Když jsem za týden přišel k babičce, už bylo vše nachystáno. Brambory uvařené, vychladlé a oloupané, voda na sporáku byla na bodu varu a babička měla připravené všechny ingredience. K mému překvapení jsem nikde neviděl recept. Ten zůstal v šuplíku. Babička mi řekla, že za ta léta praxe už má množství v oku a ingredience dává podle potřeby.

Ještě než jsme přešli k samotnému vaření, řekla mi několik zásadních rad, které je pro vaření knedlíků dobré vědět. Za prvé brambory musí být uvařené a dostatečně vychladlé. Jinak prý budou mít tendenci se rozvářet. To byla moje první chyba. Brambory jsem měl uvnitř ještě trochu teplé. Přešli jsme k samotnému postupu. Babička pracovala jako dobře nastavený robot. Brambory najemno nastrouhala a okamžitě k nim přidávala krupičku, mouku, vejce a sůl. Těsto rychle propracovala, pomoučila vál a začala hned dělat knedlíky, bez jakékoliv prodlevy. A zde přišla na řadu druhá rada. Jakmile budou nastrouhané brambory, nesmí se na nic čekat. Nastrouhané brambory neustále řídnou a čím dříve se dostanou do vody, tím lépe budou držet vcelku. Další moje chyba. Při svém vaření jsem rozhodně takhle nespěchal. Nejdřív jsou z těsta vytvarované koule, ze kterých se následně jen rukama tvarují válečky. Válečky se prý musí vždy tvarovat směrem od prostředku ke krajům.

Aby nebyly oslizlé

Bramborové knedlíky musí samozřejmě být po krajích trochu vláčné a oslizlé. Často ale bývají oslizlé až příliš. Proto babička ještě předtím než vložila knedlíky do vody, je po celém obvodu potřeb)la olejem. Další fintou, jak zabránit přílišné oslizlosti knedlíků je podle babičky přidání dvou lžic octa do vody. Knedlíky ale při tomto způsobu mohou pochytit štiplavou chuť a kyselost octa.

 

Máme pro vás velmi jendoduchý recept na bramborový knedlík.

Líbí se vám naše tipy? Dejte na nám like na facebook. com (odkaz výše) a dozvíte se o všech dalších.


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Komentáře