Voňavý pampeliškový med s třtinovým cukrem vyrobíte doma rychle!

Pampelišky, Zdroj: Archiv autoraPampelišky, Zdroj: Archiv autora
20. duben 2016  Magda   Jak vyrobit?  2300 zobrazení  540 slov

Právě nyní louky září žlutými pampeliškovými květy, není na co čekat. Vyrazte s košíčkem, nasbírejte si pampeliškové květy a uvařte si doma voňavý pampeliškový med. Skvěle s ním ochutíte třeba čaj, je báječný i pro přípravu medových dezertů. Třtinový cukr dodává medu jemně exotickou chuť. Máme pro vás ještě 2 tipy na netradiční přísady.

Květy pro přípravu domácího medu je nejlepší sbírat ve dnech, kdy svítí sluníčko, nejlépe okolo poledne. Právě v toto dobu jsou květy nejvíce rozvité a mají největší sílu, která se odrazí na silnější chuti i na lepším aroma medu.

Reklama


Ingredience:

  • 400 hlaviček květů pampelišky bez stonků
  • 2 litry vody
  • 2 citróny i s kůrou (nejlépe v bio kvalitě)
  • 2 kilogramy třtinového cukru, můžete použít také klasický bílý či přírodní hnědý cukr
  • jemné sítko nebo plátýnko
  • čisté, vypařené, suché skleničky
  • větší hrnec

Postup:

Květy sbíráme na místě bez znečištění. Nasbírané květy důkladně propláchneme vodou a zbavíme je všech nečistot. Květy necháme ideálně několik minut stát ve vodě, aby se z nich vyplavily nečistoty i hmyz. Propláchnuté květy vložíme do velkého hrnce. Přidáme na kolečka pokrájené citrony, zalijeme vodou a vaříme 15 minut. Poté odstavíme, hrnec přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin louhovat na stinném místě.

Po vylouhování květy přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko a lehce vymačkáme. Přidáme cukr a na mírném plameni vaříme cca 1,5 hodiny, často mícháme, až sirup začne houstnout. Jakmile je dostatečně hustý, naléváme ho ještě teplý do sklenic a je hotovo! Sklenice uzavřeme a uložíme do spíže. Můžeme konzumovat ihned, je ale lepší nechat med alespoň několik dní odležet.

Tipy:

  1. místo dvou citrónu použijeme 2 lžičky kyseliny citrónové a jeden pomeranč
  2. pikantnější med vznikne přidáním nastrouhaného zázvoru, nebo sušené citrónové kůry
  3. pokud nechcete do medu přidávat cukr, můžete ho nahradit javorovým sirupem, sirupem z agáve, konzistence ale nebude tak hustá
  4. skvělý je do čaje - máme pro vás jednoduchý recept na pečený čaj
  5. kromě medu si můžete udělat i tento chutný pampeliškový salát
  6. máte rádi medové dezerty? Vyzkoušejte náš recept na lahodné medové řezy.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Komentáře