Klasický rybízový koláč je letní evergreen. Naučte se snadný recept!

Rybízový koláč, Zdroj: Archiv autoraRybízový koláč, Zdroj: Archiv autora
2. srpen 2016  Eva   Recepty  1766 zobrazení  799 slov

Rybíz není třeba nijak zvlášť představovat. Že je zdravý, ví asi také téměř každý. Černý, červený i bílý je plný Vitamínu C, vlákniny, vápníku, železa, manganu, draslíku a zinku, přičemž černý má zhruba třikrát více „céčka“ než červený. Nově je vyšlechtěna i růžová odrůda, jejíž bobule jsou mnohem sladší. Připravte si z rybízu skvělý koláč, který je ideální pochoutkou pro léto!

Nálev z listů nebo bobulí zlepšuje krevní tlak, pomáhá při oslabení organismu nebo zánětech močových cest či ledvin, posiluje cévy, zrak nebo unavené oči.

Reklama


Ingredience na koláč:

  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 menší sklenička vanilkového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 3 skleničky polohrubé mouky

  • 1 sáček prášku do pečiva
  • citrónová kůra z jednoho citrónu
  • 1 sklenička mléka
  • 500 g rybízu bez stopek

Na drobenku budeme potřebovat: 100 g změklého másla, 80 g hrubé mouky, 60 g třtinového cukru

koláč rybíz

Vejce, máslo a vanilkový cukr důkladně promícháme nebo umixujeme v mixéru. Poté přidáme mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru, mléko a žloutek a znovu umixujeme nebo důkladně promícháme v jemné těsto. Koláčovou formu nebo jinou oblíbenou pečící nádobu vymažeme máslem a jemně zasypeme hrubou moukou, vylijeme těstem a posypeme rybízem. V míse si čistými rukami „užmouláme“ drobenku, nebo chcete-li žmolenku, kterou rovnoměrně poklademe na koláč. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 40 minut.

Máte rádi pečení? Vyzkoušejte také borůvkový koláč z kynutého těsta či rychlý jahodový koláč.

TIP: Všechny letní dezerty budou chutnat ještě lépe, když k nim přidáte domácí zmrzlinu. Zde pro vás máme recept na domácí smetanovou zmrzlinu.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)



Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře