Lehký cizrnový salátek – ideální i při hubnutí do plavek

salát z cizrny, Zdroj: Archiv autorasalát z cizrny, Zdroj: Archiv autora
30. duben 2016  Eva   Recepty  1225 zobrazení  422 slov

Jen málokdo v dnešní době nechce vypadat dobře. Obzvlášť v létě, kdy se chodí na pláže, kde se všechno ukáže :D. Denně bychom měli sníst porci zeleniny či ovoce. Zkrátka vitamíny a vlákninu. Ale co si budeme říkat. Někdy to prostě nevyjde. Navíc žijeme v zemi, která nenabízí celoročně čerstvé ovoce či zeleninu. Jsou tady ale i jiné možnosti. I luštěninové saláty jsou skvělé. Navíc na luštětiny v jídelníčku též často zapomínáme. Jako základ salátu použijeme cizrnu. Další ingredience jsou jen na naší fantazii. Salát skvěle doplní třeba sázené, nebo chcete-li zastřené, vejce.

salá

Reklama

Zastřená vejce jsou skvělá jako snídaně, ale stejně tak se hodí k různým jiným pokrmům a to například k salátům. Tekoucí žloutek zjemní konzistenci i chuť. Způsobů jak je připravit je více. Mně se osvědčila tato metoda:

Do menšího hrnce dáme vařit vodu. Mezitím vedle do hrníčku s octem vklepneme vajíčko a to tak, aby bylo ponořené. Pokud chceme dělat více vajec, zvolíme větší nádobu na ocet a vklepneme více vajec. Tím, že jsou ponořená v octě, se nespojí. Jakmile voda začne vařit, lžící v ní vytvoříme vír a vejce vlijeme do něj. Voda na chvílí přestane vřít. Po chvíli zase začne. V tu chvíli hrnec odstavíme a cca 2 minuty necháme vejce dojít.

Ingredience:

  • 200 g uvařené cizrny
  • 8 menších zralých rajčátek
  • půlka salátové okurky
  • 1 p. l. kapar
  • 1 p. l. olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička citronové štávy
  • lístky čerstvé máty
  • sůl, pepř

Přes noc namočíme cizrnu do studené vody. Druhý den ji slijeme, vodu vyměníme a uvaříme doměkka. Smícháme ji s ostatními ingrediencemi a zastřené vejce položíme salát. Nařízneme v místě  žloutku, který vyteče, a podáváme s pečivem. Tip: Cizrnu můžeme vyměnit například za čočku, sojové boby, kuskus apod.

Máme pro vás další recepty na skvělé saláty:

  1. Salát z kozlíčku polníčku s marmeládou
  2. Salát z červené čočky
  3. Jarní pampeliškový salát

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Komentáře